Sveriges ledande travtidning
ANNONS

“Nu får Jorma fortsätta”

Foto: Lena Emmoth/TR Bild
Jorma Kontio ligger tvåa i den allsvenska körsvensligan med 22 segrar. Foto: Lena Emmoth/TR Bild

Upp i klass, men det bekom inte Gullkongen. Fältets “fattigaste” häst ordnade hemmaseger på Gävletravet – i sin första start utan tränaren Claes Stolt i sulkyn.
– Jorma får köra igen om han vill, sade Stolt i vinnarcirkeln.

Publicerad:

Gullkongen (e. Lome Kongen) i ledningen och Osen Prinsessa på utsidan. Det stod och vägde när tätduon nådde slutkurvan i tisdagskvällens nionde lopp på Gävletravet. Då galopperade Osen Prinsessa plötsligt.

Med värste konkurrenten ur vägen blev segern säker för Gullkongen som kom i mål på nya rekordet 1.23,8 över kort distans.
– Han öppnade bra bakom bilen och sedan var det bra tempo hela vägen. Han kämpade bra, berömde Jorma Kontio som körde Gullkongen åt hemmaamatören Claes Stolt.

Efter 38 raka starter tillsammans lät Stolt sin häst få stifta bekantskap med en ny kusk för första gången.
– Nu får Jorma fortsätta. Han vann ju, men fy vad nervöst det var. Usch, sade Stolt och fortsatte:
– Det är bättre att sitta och vara dålig där bakom. Då behöver man inte vara så rädd.

Kvällens lopp var stängt vid 800.000 kronor och med endast 472.300 kronor på kontot var Gullkongen den som tjänat minst i fältet. Det märktes inte av – och det bekymrade heller inte tränare Stolt på förhand.
– Äsch, det var billopp och hemmaplan. Volt är han urusel i, så det såg bra ut.

Jorma Kontio lämnade Gävle med tre segrar. De två andra tog han med hästar från nya Solvallatränaren Katja Melkkos stall: fyraåriga Grace Journey (e. Scarlet Knight) och björnstarke Cyrius d’Ariane (e. Ludo de Castelle). 

Den sistnämnde kom från en mindre bra insats på Sundbyholm, men visade sitt rätta jag när han vann ett stayerlopp från dödens.
– Jag vet inte vad det var för fel på honom i Eskilstuna, men nu var han stark och jättefin, sade Kontio om fuxen som var en av deltagarna i fjolårets upplaga av Harper Hanovers lopp.
– Jag hoppas att de provar honom där en gång till.

Du hittar samtliga resultat från tävlingarna här.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.