Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Osterling blev historisk

Foto: Matilda Öhrman/Travronden
Susanne H Osterling har haft ett fint 2017 och tog under tisdagen hem banchampionatet på Solänget. Foto: Matilda Öhrman/Travronden

Susanne H Osterling skrev ett stycke travhistoria under Solängets årsfinal. Osterling blev den första kvinnan någonsin att bärga ett kuskchampionat vid banan. 10 segrar räckte men spänningen var smått olidlig med bara ett par lopp kvar på programmet.

Publicerad:

Janne Norberg hade chansen inför det näst sista loppet men straffade ut sig själv genom att orsaka två omstarter.
– Det här är förstås väldigt stort för mig, säger Susanne Osterling. Dels har jag haft en väldigt bra säsong, den bästa genom åren, och att få sätta punkt med ett kuskchampionat på hemmaplan smäller väldigt högt.

Noteras kan att Susanne Osterling också blev kuskbäst på Hoting under 2017.

Tjejerna stod rejält i fokus under Solängets finalgiv under tisdagen. Sandra Eriksson vann dubbelt och ståtar därmed på 32 segrar under året, 11 färre än ifjol, men det finns ju tid kvar att putsa siffrorna.

Sandra började med storfavoriten Global Science (e. Jaded) som är härdad vid flera tuffa rikstotolopp. Nu gled femåringen till ledningen direkt och det fanns ingen i fältet som kunde eller orkade gå i närkamp till slut. Global Science hinner bergis med att passera 300.000 kronor i år.

Ledning från start till mål handlade det också om för I`m Gonna Getcha (e. Super Arnie). Väldigt uppvaktad till slut men ändå undan via ett målfoto.

I övrigt noterade vi bl.a. följande:
Finnskog Odin
(e. Lome Elden) tog andra raka segern. Fick ett optimalt lopp i andra par utvändigt och segern underlättades av att favoriten Ålia Rännil galopperade dryga varvet från mål.

Perfect Attraction ( e. Civil Action) gav Susanne Osterling den livsviktiga pinnen i jakten på championatet. Den här hemmahästen har nu tre raka. Femårsstoet är både startsnabb och verkar ha styrkan för att vandra upp i klasserna. Perfect Attraction lämnade helt sonika fältet vid upploppets början.

Henrik Svenssons Daddy´s First (e. Super Photo Kosmos) stod förhållandevis lätt inne i ett lopp över tre kilometer. Det mesta löste sig under vägen och ledande Unique Findings orkade inte stå emot till slut.

Janne Norbergs obligatoriska seger kom med Castanya Am ( e. Gift Kronos). Tidig ledning gav en klar och tydliga viktoria, den sjätte i karriären.

Stefan Edin har haft en fin säsong på Solänget och på något sätt hittat tillbaka som en hyfsat framgångsrik tränare. Vann nu med hela tiden ledande Åhs Hedda.

Travåret avslutades med en populär hemmaseger då Italienfödde Toutre vann för Ove A Lindqvist. Hästen är managerad av Lennart Frölander som nu har siktet på att bli proffstränare.

Apropå detta faktum så kan Solänget, om en dryg vecka, komma att presentera ett nyförvärv till banans tränarkår. Det låter hoppfullt enligt sportansvarige Peter Fahlén. Två nya A-tränare alltså till Norrlandsbanan!

Lira nästa gång:
Meydan (6) tappade från start, hamnade sedan utvändigt vinnande I´M Gonna Getcha. Stred berömvärt upploppet ned och visade fightervilja.

Vinnare under dagen:
Global Science-Sandra Eriksson (Petter Lundberg)
Finnskog Odin-John Östman(Jan Nordh)
Perfect Attraction-Susanne Osterling (Yvonne Sjölund)
Daddys Firs´t-Henrik Svensson (d:o)
Only Mad Money-Ulf Eriksson (J-O Olse´n)
I´M Gonna Getcha-Sandra Eriksson (Petter Lundberg)
Castanya AM-Jan Norberg (Per Hansson)
Åhs Hedda-Stefan Edin (Lena Westman)
Toutre-Ove A Lindqvist (Lennart Frölander)

– Lennart Sundwall

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.