Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Claes Kärrstrand fick Guldnål

Foto: Håkan Persson/ASVT
Claes Kärrstrand fick ASVT:s Guldnål av Elis Ljungek. Foto: Håkan Persson/ASVT

Fotografen Claes Kärrstrand tilldelades utmärkelsen Avelsföreningens Guldnål när föreningen firade 75-årsjubileum i Upplands Väsby i söndags.

Publicerad:
ASVT:s Guldnål går till ”en person som uträttat synnerligen betydelsefullt arbete för svensk travhästavel och travhästuppfödning.” 
Guldnålen har helt naturligt huvudsakligen utdelats till uppfödare men de senaste åren har tensensen varit att det är andra än stuterier och fölsto/avelshingstägare som betytt mycket för uppfödarnas kunskapsnivå som belönats. De tre senaste som fått Guldnålen är nämligen skaparen av internetsajten blodbanken, Per Johnsson, BLUP-konstruktören Thorvaldur Arnasson och nu alltså fotografen Claes Kärrstrand.
 
– Jag har aldrig blivit så häpen i hela mitt liv, säger Claes.
 
– Claes har noggrannt fotodokumenterat varenda avelshingst som funnits i Sverige de senaste 40 åren. Det är ett alldeles fantastiskt arbete och ett alldeles fantastiskt material, en kolossal skatt, och ett historiskt dokument, som därmed skapats, säger Guldnålkommitténs Elis Ljungek.
 
Vid galamiddagen prisades ett antal uppfödare för vad deras hästar gjorde förra året:
Årets uppfödarchampionat: Menhammar Stuteri AB (nionde raka championatet)
Årets uppfödarbragd: Deseks AB (för fjolårets topptreåringar Spoil Me och Heavy Sound)
Årets unghästuppfödarchampionat: MK Telebolaget, Örebro (som fött upp bland annat Coruna och Gijon)
Årets auktionshäst: Heavy Sound
Årets avelshingst: Conway Hall
Årets unga uppfödare/stipendium: Nathalie Pettersson
 
Dessutom prisades uppfödarna till fjolårets klassiska vinnare: Gareth Boko i Uppfödningslöpningen, Readly Express i Kriteriet, Spoil Me i Oaks, Conlight Ås i Derbyt, Some Summit i Stochampionatet och Evin Boko i Derbystoet. 
 
Vidare fick ägarna till de ston som i år utnämnts till Elitston (Delight Ås, Dew Princess och Kiss Of Life) och Diplomston (Melody d´Amour, Shella Gold, Simb Capi, So Long Farewell och Tropic Heat) motta sina utmärkelser.
 
 
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.