Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mannen som fått politikerna att lyssna

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Mats Fransson, Svensk Travsport. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Kan travsporten – och hästnäringen – påverka politikerna? Sedan 2006 har Mats Fransson arbetat med public affairs i syfte att göra just det.
– Jag tror att jag träffat 400 politiker senaste åren, säger han.

Publicerad:

I valrörelsens slutskede är det nog många som känner sig vilsna och osäkra. Vilket parti passar bäst för min livssituation? Vilket parti tar mina hjärtefrågor på allvar?

Något som ligger Travrondens läsare nära om hjärtat är hästen – och hur har Svensk Travsport lobbyarbetat politiskt för att göra sin röst hörd och förbättra villkoren för sporten? Mats Fransson har svaren.

– Jag kom till förbundet, då STC, 1999 och redan 2002 arbetade vi med spelpolitiksfrågan. Dåvarande regeringen med Bosse Ringholm i spetsen lade ingen större vikt vid vår fråga. Vi tyckte att konkurrensen var snedvriden.

– 2007 startade förbundet och ATG ett public affairs-samarbete och det första vi gjorde var att undervisa politiker. Vi visade vad travsport är och vilken betydelse den har. Intresserade riksdagsledamöter tog sig ut till Solvalla och vi var även i riksdagen.

På den tiden var sporten fortfarande av åsikten att monopolet var bra för travet.

– En handfull år senare skedde det en helomvändning från ATG, ST och Svensk Galopp som i stället ville se en omreglering av spelmarknaden till en licensmarknad. Då intensifierades vårt lobbyarbete och vi tog fram ”lika villkor”-material.

Vid den tidpunkten var Alliansen i regeringsposition.

– När sossarna tog över makten intensifierades arbetet ännu mer då Alliansen inte var så intresserade av att göra något med spelmarknaden. Med den nya regeringen och trycket från EU så satte civilministern, Ardalan Shekarabi, igång en utredning.

• På vilket sätt har ni arbetat direkt mot politikerna på såväl regeringsnivå som lokal nivå?
– Tillsammans med Hästsportens Nationella Stiftelse (HNS) har vi genomfört politikermöten på kommunal och regional nivå. Vi har varit runt på ett 30-tal ställen tillsammans med ridsporten och LRF och belyst frågor ur centralt och lokalt perspektiv, ur LRF:s perspektiv till exempel hästföretagar-fokus. Jag tror att jag träffat 400 politiker de senaste åren.

• Vad har det gett?
– Min personliga uppfattning är att det har gjort stor skillnad.

• Så politikerna lyssnar?
– Ja, det känns som att de är väldigt intresserade och lyssnar mycket. Väldigt många politiker har fått en helt ny kunskap om travsporten – inte allra minst hur stor del hästen har i människors liv, som ett friluftsintresse. Sedan med sportsliga framgångar, såsom EM-medalj i ridsport och Readly Express seger i Prix d’Amérique, visar branschen att man står sig väldigt starkt internationellt ur tävlingssynpunkt.

• Ni har drivit frågan om licensmarknad som nu är beslutad – vad finns på agendan för dagen?
– Vi kämpar för två frågor:

1) Marknadsavgiften, finansieringen av hästsporten som ska utredas nu. Det är fullständigt orimligt att travet, som är en så stor del av den konkurrensutsatta marknaden ska leva med oklara förhållanden under flera år. Det skapar en osäkerhet vilket inte är bra för varken spelbolag eller sporten. Vi har tryckt på om detta i Almedalen och i debattartiklar. Efter valet kommer vi att träffa politiker och fortsätta med den här frågan.

2) Registrering av kunder. Från och med 2019 blir det registreringstvång på alla spel förutom på Trisslotter och det här slår mot, framför allt, våra stora tävlingsdagar. Totomaterna på banorna klarar inte av att registrera kunderna. Endast ett fåtal på varje bana klarar det och det skulle innebära en investering om uppskattningsvis 100 miljoner kronor. Det är inte rimligt i ett teknikskifte. Den tekniken kanske är inaktuell om fem år? Dessutom, när det kommer gäster från andra länder till våra stora dagar, är det inte säkert att de kan spela. Det skulle slå hårt mot travsporten som evenemang, inte bara som spel, säger Mats Fransson på Svensk Travsport.

FAKTA

Public affairs-aktiviteter som arrangerats genom åren

Almedalen

Mats Fransson: ”Vi har varit på plats och arrangerat politikerlopp för de politiska ungdomsförbunden, de senaste åren har vi arrangerat seminarium om lika villkor-förslaget och nu i år om behovet av en marknadsavgift.”

Debattartiklar

Mats Fransson: ”Ett stort antal debattartiklar om travsportens koppling till spelet och vårt förslag till lika villkor har spridits, undertecknade av dels banornas ordförande dels ST-ordförande. Ibland har debatten drivits gemensamt av ST, SG och ATG.”

Hästnäringen betydelse

Mats Fransson: ”Vi medfinansierar en helt ny utredning om ­hästnäringens samhällsekonomiska betydelse i ­Sverige som för första gången ska kunna redovisa siffror på regional nivå. Planeras att presenteras i september.”

Lika villkor

Mats Fransson: ”Vi har tillsammans med ATG och SG, som enda aktör, arbetat fram ett omfattande helhetsförslag för omregleringen som branschen i övrigt haft att ­förhålla sig till. På sajten likavillkor.nu har vi samlat våra utredningar och löpande drivit en blogg där personer från alla läger bjudits in till att skriva om spelpolitiken ur alla möjliga aspekter.”

Mötesprogram

Mats Fransson: ”Enskilda möten med ett stort antal beslutsfattare (regering, riksdag och kommuner) har pågått sedan 2012.”

Nyhetsbrev

Mats Fransson: ”Vi kommenterar och informerar om spelpolitiken ­genom ordförandena i ST, ATG och SG cirka sex ­gånger per år. Utskicket når över 2000 ­nyckelpersoner.”

Politikerpraktik

Mats Fransson: ”Riksdagsledamöter från Socialdemokraterna provade på att vara hästskötare för en dag hos Bo Falsig.”

Bo Falsig: ”Nu är det tre-fyra år sedan men jag minns det väl. Jag försökte visa upp den dagliga verksamheten – inte bara bilden av människor som köper hästar för höga belopp på auktion – och de fick vara med i stallet samt köra häst. Min bild är att de var lyhörda och positiva och fick en förståelse för det hela.”

Politikerlopp

Mats Fransson: ”De tre senaste åren har politikerlopp körts på Solvalla vilket har varit mycket uppskattat. Loppet har följts upp med ett möte med politikerna.”

Riksdagsseminarium

Mats Fransson: ”Vi har, med travgruppen, arrangerat ett välbesökt seminarium om spelet för hela spelbranschen.”

Studiebesök

Mats Fransson: ”Civilministern Ardalan Shekarabi har varit på ­studiebesök hos ATG, ST och SG och kört ett loppi tandemsulky mot Hans Skarplöth.”

Samarbeten

Mats Fransson: ”I PA-arbetet har vi ett nära samarbete med HNS och LRF-häst avseende bland annat företagsfrågor, stöd, utbildning. LRF drev till exempel strandskyddsfrågan för Robert Bergh och jobbar nu med lantbruksstöd för hästnäringen med anledning av foderkrisen.”

Travets riksdagsgrupp*

Mats Fransson: ”Den gruppen har haft frukostmöten i riksdagen eller besök på Solvalla i samband med tävlingar. Cirka 60 ledamöter har deltagit under åren”

*Riksdagens travgrupp, ibland kallat travnätverket i riksdagen, är ett samarbete mellan ST och Saila Quicklund (M) och Peter Johnsson (S).

Wången

Mats Fransson: ”Under åren har cirka 15 olika ledamöter besökt Wångens utbildningscenter för studiebesök.”

FAKTA

Travsportens fem viktigaste frågor som inte avgörs av valutgången enligt Mats Fransson

1) Omregleringen av spelmarknaden och ­marknadsavgiften/registreringsfrågan:

”Vi får idag 87 procent av våra intäkter från ATG-modellen. En principfråga att de bolag som erbjuder spel på våra lopp också är med och bidrar till finansieringen av tävlingarna. I frågan ligger även framtida finansiering av HNS. Målet är att få ett nytt beslut att ta fram ett snabbt delbetänkande och att en marknadsavgift införs samt att registreringsfrågan löses.”

2) Momsfrågan för ­hästägare.

”Målet är att bibehålla ­nuvarande avdragsrätt. Dialog pågår.”

3) Avtalet med staten.

”Nuvarande avtal med staten går ut 2019. Avtalet reglerar statens, ATG:s och förbundens roller som nu förändras i stora delar. ST och SG har haft inledande möten med finansen.”

4) ATG:s bolagsordning.

”En ny måste sjösättas till årsskiftet 2019. Staten har sagt att de ska behålla kontrollen över ATG till hästnäringens finansiering är tryggad (läs: utredningen av marknadsavgiften som riskerar dra ut till ett eventuellt beslut 2022). Nuvarande situation innebär finansieringsproblem (cashflow) från spel till sport som måste lösas. Vi vill också bli äkta ägare till ATG (90 procent) för att kunna styra bolaget i den riktning vi anser bäst och anser inte att staten ska ha kontroll över ATG när spelmarknaden öppnas.”

5) Nationell strategi för hästföretagare.

”Vi är en av många hästorganisationer som tagit fram en gemensam strategi för att stärka hästföretagande och bidra till ökad samhällsnytta. Dokumentet som mycket snart presenteras utgår från tre områden: Regler och villkor, Konsument och marknad samt Kunskap och innovation.”

FAKTA

Så har det ­politiska arbetet fortgått från 2002 fram till i dag

2002: Travförbundet, då STC, drev spelpolitik­frågan mot finans­departementet om vad som var på gång: Att de ­internationella ­spelbolagen inte betalade skatt i Sverige och inte heller bidrog till ­hästsporten.

2004: Finansminister Bosse Ringholm lade ned en spelutredning.

2006: En utredning om trav- och galoppsporten tillsattes men den kom aldrig ur startblocken och i stället skulle den, då nytillträdda, alliansregeringen lösa spelfrågan.

2008: Utredning ­presenterades…

2008: …men sorterades snabbt in i glömskans arkiv.

2010: Travsportens ­förtroenderåd diskuterade spelfrågan och beslutade i första hand att försvara ­monopolet och i andra hand att föreslå en licenslösning.

2013: ST, SG och ATG utredde spelpolitiken 2011-2012, vände i frågan och lämnade monopollinjen. Därefter påbörjades ett intensifierat lobbyarbete under parollen ”ansvar och konkurrens på lika villkor”.

2014: EU-kommissionen stämde Sverige för spel­situationen och bara timmar senare meddelade civil­minister Ardalan Shekarabi att en utredning skulle ­tillsättas med målet att införa en licensmarknad.

2017: Spelutredningen presenterades av utredaren Håkan Hallstedt och fick i huvudsak ett positivt mottagande av spelbranschen.

2018: Den 7 juni klubbade ­riksdagen igenom en ny ­spellag: en licensmarknad.

2018: Den 1 augusti sökte ATG ­licens för spel på hästar, sportspel och casino online.

2019: Den nya ­spellagen träder i kraft och ATG får sänkt spelskatt från 35 till 18 procent men påförs bolagsskatt. Frågan om finansieringen till travsporten – ofta kallad marknadsavgift – återstår att lösa.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.