Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Utmärkelse för forskning inom hästvälfärden

För sitt forskningsprojekt om mätning och uppföljning av hästvälfärdsbedömningar får Sofie Viksten i dag ta emot utmärkelsen Årets hedersomnämnande vid veterinärkongressen i Uppsala.

Publicerad:

Just nu är Sofie Viksten sysselsatt med en rundresa till 20 olika travbanor, från norr till söder, för att prata om just hästvälfärd. Men i dag får hon alltså även ladda för prisutdelning på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.
– Jag är mycket hedrad över utmärkelsen och det är roligt att projektet på något sätt lever vidare även nu ett par år senare. Intresset för resultaten är fortfarande stort och används även praktiskt. Delar av protokollen tillämpas inom besöksverksamheterna hos både Svensk Travsport och Svenska Ridsportförbundet, säger Sofie Viksten i ett pressmeddelande.

Projektet ”Ökad hästvälfärd genom utvärdering och återkoppling” genomfördes av Sofie Viksten under ledning av sin handledare Harry Blokhuis, professor i etologi vid SLU, och var klar 2016.
– Intresset för och kunskap om hästens välfärd växer sig allt starkare. Ett led i denna viktiga utveckling är detta projekt som redan satt avtryck ute på fältet, säger Peter Kallings, forskningschef för Stiftelsen Hästforskning.

Sofie Viksten har ett förflutet som djurskyddsinspektör, något som hon förstås haft stor nytta av under det här forkningsprojektet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.