Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ATG:s bokslut – 99 miljoner i vinst: "Stolt"

Foto: LARS JAKOBSSON/Kanal75
Lotta Nilsson-Viitala. Foto: LARS JAKOBSSON/Kanal75

ATG presenterade under förmiddagen bokslutet för 2017.
Bolaget gjorde 99 miljoner i vinst och slog omsättningsrekord.
– Jag är glad och stolt över allt arbete, säger ekonomichef Lotta Nilsson-Viitala.

Publicerad:

Det fjärde kvartalet nådde inte riktigt upp till fjolårets starka spurt och hade en högst marginell sämre nettoomsättning. Däremot ökade nettoomsättningen för hela året med tre procent och den svenska omsättningen ökade med 2,8 procent. 
– Nettoomsättning är spelets omsättning efter utbetalning av vinster, säger ekonomichef Lotta Nilsson-Viitala.

"Rimligt kvartal"

Nilsson-Viitala menar att vissa negativa jämförelsetal var anledningen till att fjärde kvartalet inte riktigt nådde fjolårets siffror.
– ATG:s näst starkaste någonsin trots en V75-lördag minde än föregående år och något färre jackpottar vilket bidrar till att omsättningen inte nådde upp till förra året jättehöga nivå. Det var ett rimligt kvartal.
Året som helhet?
– Högsta omsättningen någonsin, en bruttotillväxt på 2,8 % och 3 % i nettoomsättning. Vi hade en stor produktlansering – GS 75 – som bidrog till det. I övrigt är det onsdagarna och lördagarna med Top 7 som bidrar. Det känns bra, det är enligt den plan vi lade upp 2014.

"Många små saker"

Jämför man omsättningstal, som inte tycks vara rekordmässiga, och samtidigt ser att personalkostnader ökar och investeringar gjorts så är det inte helt enkelt att förstå att det är rekordsiffror – hur går det ihop?
– Många små saker. Stora bidragande anledningen är tillväxten i V86, GS75 och Top 7. Utöver det som har vi minskat kostnaderna vilket också bidrar till det ökade resultatet. Det stämmer att vi har en bättre marginal på de stora poolspelen jämfört med andra spel. 

Boost tappar kraftigt

VR och Boost tappar 23,5 % under 2017 jämfört med 2016 trots att Boost lanserades först i februari 2016.
– Ja, VR och Boost går lite trögare än året innan. Spelformerna bidrar ändå positivt till resultatet.
Vilken av spelformerna är det som går mest knackigt?
– Jag går inte djupare in på det.
När Boost lanserades kommunicerade ni ut att det var ”största nyheten i ATG:s historia” – är inte omsättningen ganska låg i relation till det?
– Ja…det kan man tycka.

Engångseffekt sänkte kostnaderna

I bokslutskommunikén skriver ni att: ”I de minskade kostnaderna finns engångseffekter om 27 MSEK, som bland annat består av en omräkning av avsättning till V75 Boost och upplösning av reserv för premiechansen” – vad innebär det?
– Vi reserverar belopp för Boost i enlighet med vadhållningsbestämmelserna. När det gäller premiechansen så reserverar vi årligen för de kullar som väljer Premiechansen och när de reserverna inte behövs längre så löser man upp dem. Det är inget ovanligt med det här, men beloppen var kanske lite större nu och därför har vi skrivit om det.

Betydligt mer omfattande bokslut

I fjol var bokslutskommunikén på fem sidor – i år är det 24(!) stycken.
– Det är så att vi implementerat IFRS vilket gör att den sväller och är betydligt mer omfattande. Det är extra många sidor på grund av IFRS-bryggorna denna gång men den kommer att vara väsentligt mer omfattande framöver också, i jämförelse med tidigare.
Det liknar alltmer ett börsbolag.
– Precis det som är tanken. Svenska Spel har rapporterat på det här sättet tidigare i enlighet med statens riktlinjer men eftersom att vi inte är ett statligt ägt bolag så har inte vi behövt att göra det, men vi har valt att själva göra det ändå. 

Kostnader ska skrivas av

De så kallade ”immateriella tillgångarna” ökar kraftigt. Från 244 miljoner kronor 2015 till 386 miljoner 2017. Det är belopp som skrivs av över tid. 
– Vi går på IFRS definition, vad som klassas som immateriella tillgångar. Det kan bestå av köpta system, egenutvecklade produkter. En stor andel av de investeringar som görs är immateriella.
Det vill säga saker som skrivs av framöver?
– Ja, allt som ligger där skrivs av enligt plan.

"Varken bekräftar eller dementerar"

Resultatet för 2017 var 99 miljoner och ackumulerade resultat 2014-2016 uppgick till 45,2 miljoner kronor vilket ger 144,2 miljoner i resultat under den här perioden. Innebär det att det krävs ett resultat om 156 miljoner 2018 för att slippa ta ur fonden gällande Pokalåret?
– Den kalkylen kommer jag varken att bekräfta eller dementera. Vi gör inte prognoser offentligt. Men du har helt rätt i att vi har samlat ihop resultat under dessa år.

Är de ökade personalkostnaderna om knappt åtta procent rimliga?
– Fullt rimliga, ja. Vi har satsat under den här tiden och kommer att fortsätta bygga bolaget för att ta en stark position på en omreglerad marknad.

"Glad och stolt"

Det är få mörka moln på himlen när Lotta sammanfattar året.
– Jag är glad och stolt över allt det arbete som är nedlagt för att möjliggöra den här tillväxten på tre procent och resultatet på 99 miljoner som är fantastiskt bra. Nu är vi inne i en intensiv fas med hårt arbete för att förbereda oss inför en omreglerad spelmarknad.
Är det något du inte är nöjd med under 2017?
– Det finns alltid saker som kunnat göras bättre. Jag hoppas att vi kan minimera IT-problemen framöver.

Rapporten finns i sin helhet här (extern länk).

FAKTA

Fakta kring bokslutet

International Financial Reporting Standards (IFRS) är en internationell standard för redovisning av företags och organisationers ekonomi. IFRS regleras av International Accounting Standards Board. IFRS utgår från ett principbaserat synsätt som ger företagen möjlighet att verksamhetsanpassa sina finansiella rapporter.

Källa: Wikipedia

Nyckeltal:

Total spelomsättning: 16 112 MSEK (+2,0 procent) 
Svenska spelets omsättning: 13 651 MSEK (+2,8 procent) 
Nettoomsättning: 4 209 MSEK (+3,0 procent)
Antal medlemmar: 500 000 stycken (+5,0 procent)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.