Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Åbys måldomare: "Vi tog ett gigantiskt felbeslut"

Foto: ATG Play
Det var i V86-3 under onsdagskvällen som Peter Ingves var först över mål med Micael Brobergs Spitcam Jubb och tilldömdes segern. Ett felbeslut medger måldomaren nu. Foto: ATG Play

Åbys måldomarnämnd valde att fria Peter Ingves och Spitcam Jubb i V86-3 under onsdagen. Ett beslut som fick massiv kritik – spelarna hävdade att trängningen syns tydligt. Efter att ha sett tv-bilderna är måldomaren Björn Persson enig med kritikerna.
– Vi tog ett gigantiskt felbeslut, det är inget snack om saken, säger han till Travronden.

Publicerad:

Det var stort fokus på onsdagens V86-omgång då det fanns många extramiljoner i potten. Snacket efteråt skulle dock handla om något helt annat än miljoner, nämligen en situation i V86-3. Peter Ingves var först över mål med Micael Brobergs Spitcam Jubb och tilldömdes segern. På tv-bilderna såg det ut som att Ingves tagit sig ut i andraspår på ett otillåtet sätt genom att tränga André Eklundhs styrning Linus Wibb. Domarna ansåg att det gick juste till och friade. Ett beslut som möttes av massiv kritik, såväl från tv-studion som på sociala medier.

"Lägger oss platt"
Dagen efter incidenten är Björn Persson, ordförande i måldomarnämnden, inte på topp.
– Vi lägger oss helt platt och erkänner att vi tagit ett gigantiskt felbeslut, säger måldomare Björn Persson.
Hur kunde en hel nämnd missa incidenten?
– Vi uppfattade inte någon gång på varken domar- eller publikfilmen att André blev påkörd. Givetvis såg vi galoppen och då ringde varningsklockan och vi tittade på filmerna flera gånger men kan inte se tydligt att André blev påkörd och därför friar vi.
– Inte heller nämndemannen i domarbilen kan säga att det var en trängning.
Av tv-bilderna – som emellertid kan ge en missvisande bild – att döma ser det väldigt tydligt ut.
– Ja, jag håller med. När jag såg de bilderna förstår jag kritiken och att vi gjorde fel. De bilderna har inte vi tillgång till. 

"Tittade femton gånger"
Det riktades kritik mot att beslutet kom väldigt fort.
– Nja, det kan jag inte hålla med om. Vi dröjde med resultatet för att övertyga oss själva. Vi tittade säkert på filmerna femton gånger, de snurrade hela tiden och det går fort. Det är alltid ett stressmoment när man tittar på situationer på upploppet. Det tillhör jobbet. Jag har suttit i nämnden i 30 år så man är relativt härdad.
– För att återigen förtydliga: Av det underlag vi har, så kan vi inte tydligt se att André blev påkörd och därför friar vi. Men när vi, i efterhand, ser tv-bilderna inser vi vårt misstag.
Borde ni inte ha tillgång till tv-bilderna då?
– Jo, det borde  vi.
Kommer det här att leda till någon förändring?
– Nästa vecka har vi möte med landets måldomare och då kommer det här med tillgång till Kanal 75-filmer upp på agendan. Det känns lite orättivst att folk i tv-soffan ser saker vi inte ser. Hade vi haft ett war room med bättre möjligheter hade de också kunnat hjälpa oss förstås.

"Klump i magen"
Hur känns det så här dagen efter?
– Jag mår inte bra. Det var svårt att somna i går och man vaknade tidigt i dag, det finns en klump i magen. Vi har gjort fel, så enkelt är det. Och det är aldrig kul att veta att man har gjort ett stort fel. 
Du får uttala dig och bli frontfigur för beslutet, var nämnden enig?
– Det blir ju så att någon får göra det och jag är huvuddomare. Men det är majoritetsbeslut som gäller och alla fyra, rutinerade domare, var av samma åsikt, felaktig i efterhand visade det sig.
André Eklundh som körde Linus Wibb är säker på sin sak.
– Min uppfattning är definitivt att Ingves går ut alldeles för snävt och stör min häst rejält som då galopperar som följd. Jag kan inte se det på något annat vis och för mig är beslutet därför felaktigt vilket är mycket tråkigt för såväl hästägaren som spelarna. Inte allra minst då jag upplever Björn Persson som en väldigt duktig domare, men även den bäste kan göra fel.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.