Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Advokaten: "Definitivt inget djurplågeri"

Foto: MATS HANSSON/ALN
Staffan Uvabeck är Fabrice Souloys ombud i Sverige-Norge. Foto: MATS HANSSON/ALN

Den skandinaviska dopingutredningen mot Fabrice Souloy pågår.
Till sin hjälp har han anlitat svenske advokaten Staffan Uvabäck som i onsdags hade sitt första möte med sin klient.
– Vi kan definitivt bevisa att det inte handlar om något djurplågeri om det skulle påstås, säger Uvabäck.

Publicerad:

I Frankrike är Fabrice Souloy avstängd under ett års tid samt erlagd med ett bötesbelopp om 15 000 euro med anledning av att svenskfödde Lover Face lämnat ett dopingprov innehållande kobolt. För drygt två månader sedan hade Skandinavisk Dopingkommitté det första sammanträdet avseende de positiva prov som, hästar tränade av Fabrice Souloy, lämnat i såväl Norge som Sverige i samband med Oslo Grand Prix och Elitloppet. Utredningen pågår och till sin hjälp har Souloy anlitat advokaten Staffan Uvabäck som under onsdagen träffade bland annat Fabrice i Frankrike.


Forskningsutredningar från Australien
Ett möte som gör att advokaten andas optimism.
– Det var ett långt och givande möte med Souloy, hans veterinär och en professor från Milano som är anlitad för att ta fram vad kobolt egentligen har för betydelse för hästen. Professorn har forskat en hel del i dopingmediciner och tagit fram ett mycket omfattande underlag, säger Staffan Uvabäck.
Svensk Travsports generalsekreterare, Johan Lindberg, har uttryckt att kraftig tillförsel av kobolt är att betrakre som djurplågeri, något det juridiska ombudet hävdar är felaktigt.
– Vi kan definitivt bevisa att det inte handlar om något djurplågeri. 
Hur då?
– Det underlaget som jag fått består av ett antal forskningsutredningar från bland annat USA, Australien och Europa, som visar att den här mängden av kobolt kan komma från vanligt foder och/eller godkända B12-vitaminer i normal mängd. Man har kommit fram till att de här nivåerna definitivt kan ha en naturlig förklaring. Med tanke på det är jag betydligt mer positivt inställd nu än före vårt möte.

Ändå uppförsbacke
Däremot menar Uvabäck att det inte kommer bli en enkel uppgift att nå en frikännande dom.
– Jag är naturligtvis införstådd med att vi har en uppförsbacke vad det gäller frågan om skuld. Visst finns det risk för att Souloy döm utifrån det strikta tränaransvaret. Därför har jag riktat in mig på att ta fram underlag som visar att det inte har använts kobolt i avsiktligt syfte för att dopa hästar. Souloy har alltså inte varit medveten om att vanligt foder och B12-vitaminer kan överstiga gränsvärdena, avslutar han.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.