Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Åke Svanstedt dömd för doping – överklagar

Foto: null
Åke Svanstedt stängs av sedan två av hans hästar testats positivt för doping.

Åke Svanstedt stängs av för doping. Under tisdagen kom domen som förkunnar att hästarna Resolve och Blue Muse tävlade med ämnet Dexametason i kroppen under Hambletonianhelgen i augusti. För Travronden berättar dock tränaren att han kommer överklaga domen.

Publicerad:

Två av Åke Svanstedts hästar har testats positivt för doping. Under tisdagen kom domen som förkunnar att den svenske tränaren stängs av. Årets Hambletonianweekend var resultatmässigt minst sagt lyckosam för Åke Svanstedt där han tog hem tre segrar. Ett par veckor senare kom dock uppgifter om att två av hans hästar testats positivt för doping – och nu har också B-provet analyserats. Även dessa har visat på icke tillåtna värden av ämnet Dexametason och nu stängs den svenske tränaren av i en knapp månads tid.

– Blue Muse som startade på fredagen hade ett jättehögt värde. Resolve som startade på lördagen hade inte ett lika högt värde, men över gränsvärdet. Det är ett kortison och jag har aldrig använt kortison på någon av mina hästar, säger Åke Svanstedt till Travronden och fortsätter.

– När de var på gården för kontroll var också min veterinär där. De gick igenom hans bil, men han hade inte medlet och sa sig aldrig ha använt sig av det. Nu har jag redan beställt övervakningskameror till stallet. Jag har fått reda på att alla här använder sig av det.

Totalt blir Åke Svanstedt avstängd i 30 dagar och får också böter på totalt 1000 dollar. Avstängningen träder i kraft den 2 januari och pågår fram till 31 januari. Detta  skriver den amerikanska sidan Harnessracing.com.

– Vi kommer att överklaga och som jag förstår kommer det att gå vidare till civilrätt. Det kommer förmodligen att ta väldigt lång tid innan vi får det slutgiltliga beslutet, säger Åke Svanstedt.

Om överklagan inte går igenom utan domen fastställs innebär det att hästarna inte får sina prispengar utbetalda. För Resolve handlar det om 136.800 dollar. För Blue Muse del togs segern i ett amatörlopp där förstapriset uppgick till 8.000 dollar.

Fakta Dexametason
Dexametaston är en syntetisk glukokortikoid som är dopingklassat och förbjudet som prestationshöjande medel inom idrottssammanhang. Både gällande människor och tävlingshästar.

Den aktiva substansen i Dexametason Abcur är dexametason. Dexametason hör till en grupp av läkemedel som kallas kortikosteroider (kortison). Dexametason används huvudsakligen i akutvården för behandling av inflammationer och vissa allergiska reaktioner. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.