Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Apapmand och Rask slog till i silverdivisionen

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Apapmand var starkast i Silverdivisionen. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Ragazzo da Sopra plockade ner favoriten Eldarado B. i silverdivisionen på Årjängstravet. Men längst ut kom Apapmand som med en flygande spurt satte nosen först i en stenhård slutstrid.
– Det här var väldigt stort, säger tränaren Jeppe Rask efter triumfen på 1.13,2a/2640 meter.

Publicerad:

Jeppe Rask har tidigare arbetat i Norge för Bo Westergaard och hos Flemming Jensen i Danmark. Sedan några år tillbaka är han verksam som proffstränare på Skivetravet och på Årjäng fick den unge dansken uppleva sin största dag i karriären hittills. Detta med Apapmand (e. Ens Snapshot) som anlände till hans träning i januari.
– Jag har vunnit en del större lopp i Danmark men att få vinna silverdivisioen under en sådan stor dag slår det mesta, konstaterade dansken i vinnarcirkeln. 

Det såg annars länge ut att bli en uppgörelse mellan loppets två mest betrodda hästar, favoriten Eldorado B. som planenligt tog hand om ledningen och Ragazzo da Sopra som tog hand om positionen som förstahäst i andraspår. Torbjörn Jansson fick länge bestämma tempot med Eldorado B. och det var först under slutvarvet som det blev fart på tillställningen. 

På den sista bortre långsidan gick Ragazzo da Sopra med Björn Goop i rejäl närkamp med ledaren och samtidigt kastade loss Rask loss i tredjespår med Apapmand från andra par utvändigt. In på upploppet kopplade Ragazzo da Sopra greppet på den för dagen lite bleke favoriten och gick mot segern, men Apapmand närmade sig steg för steg sista biten och hann dit på mållinjen med en lysande avslutning.
– Med 100 meter kvar trodde jag inte att det skulle gå, men så tappade väl Ragazzo lite stilen så jag gav det ett sista försök, sa Rask i TV4-sändningen efteråt. 

Apapmand kom hem på tiden 1.13,2a/2640 meter efter ett slutvarv i 10-fart. Det var sjuåringens tredje seger i fjärde starten för sin nye tränare. Hästen har tävlat med en del framgångar på svensk mark tidigare och vann bland annat K.G.Bertmarks Minne 2017 i Anders F Jensens regi.
– Han har gjort många fina lopp förut men han har var lite ojämn och han är mer stabil i prestationerna nu. Han borde ha mycket pengar att hämta sett till sin kapacitet, sa Rask i TV4. 

Eldorado B. höll till tredjeplatsen före Antonio Trot och Virginia Grif.

Great Winner efter sen lucka

Magnus Jakobsson hittade luckan med egentränade Great Winner (e. Scarlet Knight) i utgången av sista sväng och den fyraårige hingsten hade i det läget inga som helst problem att koppla segergreppet i klass II-försöket. Scarlet Knight-sonen noterades för sin första rikstotoseger och karriärens femte triumf i den 13:e starten. Great Winner kom i mål på 1.13,3/2140 meter och vann närmast före Ready To Roll och Pegasus All Over.
– Han öppnade jättebra och vi kunde slinka ned i rygg på Jormas häst. Luckan kom till slut och då kändes det klart. Jag tror att det här kan bli en jättefin så småningom. Speciellt på lite längre distanser, sade Magnus Jakobsson.

Första årssegern för Timotejs Godis

Med två lopp i kroppen var Björn Goops Timotejs Godis (e. Pine Chip) segermogen. Det femåriga stoet fick en fin resa i ryggar och gynnades av det höga tempot. Ledande Lady Nadine öppnade första varvet efter 1.13,1.

Timotejs Godis kopplade segergreppet i ingången av sista sväng och höll förtjänstfullt ifrån sig Bravivivicimo över upploppet. Sedan inkom Lady Nadine som trea efter en stark insats. Segertiden skrevs till 1.13,3/2140 meter.
– Hon var jätteduktig. Hästen har tränat bra och vi har väntat på henne länge, sade Björn Goop.

Fjärde gången gillt för Macelleria

Efter tre raka andraplatser övertygade Robert Berghs Macelleria (e. Maharajah) i klass I-försöket. Robert Bergh körde sin häst till ledningen i utgången av första sväng och efter att ha öppnat första varvet efter 1.13,8 stack valacken undan över upploppet till seger med flertalet längder.
– Det var riktigt bra tryck i hästen. Han kommer att hävda sig enormt fint på V75 och han kommer att göra sig bra både i brons- och silverdivisionen, sade Robert Bergh.

Norskt formkort bäst i ösregnet

Himlen öppnade sig lagom till starten bronsdivisionen och inledningen blev dramatiskt i ösregnet. Den stora favoriten Visa As kunde inte försvara ledningen och när Björn Goop vek ut i tredjespår med 1300 meter var det lite försent, för bakom kom Sanda Love snabbt och det slutade inte bättre än att ekipagen hakade ihop och galopperade.

I stället var det N.Y.CoeurdeSoleil (e. Coktail Jet) som tog hem spelet efter att ha blivit serverad en fin resa i andra par utvändigt av Magnus Teien Gundersen. Ekipaget tog sig förbi tappre Urgent Call i dödens och Peder Mykla sista biten och vann på 1.11,3/1640 meter.
– Han är bättre än någonsin, sa den glade tränaren Geir Vegard Gundersen i vinnarcirkeln.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.