Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Aronsson: "Det är bra att de finns"

Foto: Foto: Magnus Strömsten/ALN
Foto: Foto: Magnus Strömsten/ALN

Axevallas Sofia Aronsson har vunnit ett flertal större montélopp genom åren, men ifjol tvingades hon till fystester efter att inte ha ridit tillräckligt många lopp inom en viss period. Något hon inte tycker är konstigt och för Trav­ronden berättar hon om skillnaden i monté mellan Sverige och Frankrike.

Publicerad:

Sofia Aronsson har den senaste tiden varit i ropet för att ha tränat Prix d’Amérique-deltagaren Anna Mix
Men hon har också en landets bästa montéhästar i stallet i form av Tsar de Houelle. För Travronden berättar Sofia Aronsson om hur hon ser på det mer skärpta fyskravet och skillnaderna mellan svensk och fransk monté.
– Jag fick själv göra testerna förra året och jag tycker bara att det är bra att de finns. Det krävs en enorm fysisk styrka för att rida monté. Testerna har kanske inte så mycket med ridning att göra, men skulle man av någon konstig anledning inte klara av kraven ska man inte rida heller. Kraven är till för att få fram ett budskap och det är verkligen inga orimliga krav på något sätt.
Sofia Aronsson har starka kopplingar till den franska trav-sporten och har, förutom gården på Bjertorp, också ett stall i franska Chamant. I Frankrike är montésporten enormt stor och den går näst intill inte att jämföra med den svenska.
– I Frankrike är det helt annorlunda. Lärlingarna går i skola och är samtidigt ute hos en tränare där de dagligen kan rida fem, sex montéjobb. Sedan är det helt enkelt tränaren som bestämmer när ryttaren är redo. Till skillnad från Sverige har de inget speciellt volstartssystem som de behöver lära sig och jag skulle uppskatta att de aktiva inom montén i Frankrike är minst tio gånger starkare än vad ryttarna är här.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.