Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ATG tappade tillväxt: "Okej nöjd"

Foto: ATG Pressbild
Foto: ATG Pressbild

ATG:s spelnetto minskade med 0,6 procent under första kvartalet 2017 jämfört med föregående period i fjol.
Ekonomichef Lotta Nilsson Viitala är dock inte oroad över varken den här delårsrapporten eller Pokalåret 2018.
– Det finns utvecklingspotential i det här. Om vi hade haft lika många lördagar det här kvartalet hade vi haft en tillväxt på cirka fyra procent och det är bra. Jag är trygg i att Pokalåret lyckas, säger hon.

Publicerad:

Under onsdagen släppte ATG 2017 års första delårsrapport. Dokumentet visade att spelbolaget tappade 29 miljoner kronor i svensk omsättning jämfört med motsvarande tid i fjol och spelnettot backade med 0,6 procent. Under perioden landade resultatet på 13,1 miljoner kronor.

"Beror på tre saker"
Hur viktig är resultatraden?
– Den är inte oviktig i år, resultatet är viktigt för oss under 2017. Det resultat vi har nu är enligt plan för året. Anledningen till att det är väsentligt lägre än motsvarande kvartal i fjol beror på tre saker: att det är en lördag mindre, att vi har högre kostnader vilket också är enligt plan samt att vi har delat ut lite mer medel till trav- och galoppsporten, säger hon. 
För att pokalåret ska bli av, innebär det att årets fyra kvartal ska visa 300 miljoner kronor på resultatraden?
– Nej, den tolkningen ska man verkligen inte göra. Vi har en plan för ett starkt resultat för 2017 men det är inte isolerat det resultatet som ger möjlighet till pokalåret. Vi ska fortsätta växa nu och under 2018. Det som är lite speciellt är att vi betalar ut pengarna innan de kommer in under löpande år.
Innebär det att pokalårspengarna finansieras av omsättning under 2018?
– Det finansieras både utifrån omsättning och resultat 2018 samt 2017 och även tidigare års resultat. 

"Jag är trygg"
Finns det farhågor om att inte pokalåret 2018 kommer att sjösättas?
– Nej, i dag är jag trygg i det.
Du säger i dag, har du inte varit det tidigare?
– Jo, det har jag. Jag har varit trygg i det sedan jag gjorde kalkylen efter att inriktningen togs 2014, jag betonade utan underton att jag svarade på det i dag.
Du säger att pokalårspengarna delvis ska betalas med hjälp av 2018 års omsättning, hur bibehåller man då den nivåhöjningen för kommande år efter 2018?
– Det handlar om att fortsätta växa omsättningen med god takt, något som vi jobbar hårt för att möjliggöra.
 
"Vi måste satsa"
Kostnaderna fortsätter att öka, när planar dessa ut?
– Kostnadsökningen har planat ut redan i år, i fjol hade vi en större ökning, men nu har den planat ut för att vi ska bygga ett större positivt resultat det här året.
Men den ökar likväl.
– Så är det, absolut. Och det är enligt den plan vi har. Att driva och förvalta den allt större portfölj med spelprodukter kostar pengar, vi måste satsa på – och marknadsföra – de produkter vi har, annars försvinner de i bruset.
 
Boost och VR tappar
Tittar man på de så kallade V-spelen så är den posten marginellt back jämfört med Q1 i fjol trots att V75 och V86 gått väldigt starkt. Vilka spelformer är det som backar?
– Anledningen till att det är minus där beror på den här lördagen som saknas jämfört med fjolårets första kvartal. Det är tolv jämfört med tretton lördagar. Om vi hade haft lika för lika så hade vi haft en tillväxt under kvartalet.
Dock tycks V75 och V86 gå så starkt att andra produkter bör ha en sämre trend även om man räknar upp den här lördagen?
– Jag väljer att inte gå in specifikt på det, men du har helt rätt i att V86 går lysande och V75 går också väldigt bra, så det finns en rimlighet i det du säger.
Posten "Turspel" – VR och Boost – backar med nästan 22 procent eller 15 miljoner trots att Boost inte fanns i spelportföljen under hela januari i fjolårets kvartal. Vad är det som hackar?
– Det är båda. Det finns utvecklings- och förbättringspotential i båda de spelformerna och det jobbar vi med att kalibrera och få dem att lyfta.
Övriga spel, bland annat Vinnare, DD, Tvilling och Top 7 visar plussiffror om fem miljoner eller 0,5 procent trots att Top 7 inte fanns i fjol.
– Där finns det en tillväxt trots att det är en lördag mindre. Top 7 är den enskilt största orsaken till det.
Omsättningen för Top 7 under kvartalet i år uppgår dock till betydligt större summa än ökningen på fem miljoner, härleder du tappet på de andra spelformerna till avsaknaden av den här lördagen också?
– Ja, en del i det är den lördagen.
 
"Okej nöjd"
Ni "möter" ett mycket starkt kvartal och håller i princip jämna siffror, hur nöjda är ni?
– Jag är okej nöjd. Första kvartalet i fjol vad otroligt starkt, delvis hjälpt av att det var en lördag extra då, men tillväxten var ändå fantastisk.
Ni brukar vara väldigt nöjda.
– Ja, det finns utvecklingspotential i det här. Om vi hade haft lika många lördagar det här kvartalet hade vi haft en tillväxt på cirka fyra procent och det är bra. Men vi nöjer oss inte här, vi ska framåt.


FAKTA
Jämförelsesiffror första kvartalet, fjolårets siffror inom parentes, enhet: miljoner kronor.

  • Svensk spelomsättning: 3 119, tillväxt -0,9 % (3 148, tillväxt 5,7 %)
  • Internationell spelomsättning: 558, tillväxt 8,2 % (516, tillväxt -29,9 %)
  • Total spelomsättning: 3 677 , tillväxt 0,4 % (3 664, tillväxt -1,4 %)
  • Spelets netto: 962, tillväxt -0,6 % (968, tillväxt 5,8 %)
  • V-spelen (V75, V86, GS75, V65 mfl): 1 989 (2 008)
  • Övriga spel (Vinnare, Top 7, Tvilling mfl): 1 076 (1 071)
  • Turspelen (Boost, VR): 54 (69)
  • Resultat: 13,1 (58,3)
     
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.