Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Atlanta fick grabbarna på fall – Takter trea

Foto: Thomas Blomqvist
Scott Zeron jublar efter segern i Hambletonian med Atlanta (e. Chapter Seven-Hemi Blue Chip) Foto: Thomas Blomqvist

Jimmy Takters Tactical Landing höll starkt i dödens som trea och Marcus Melander Evaluate gjorde det bra som femma. Men ingen var nära att hota årets suveräna vinnare i Hambletonian – svenskuppfödda superstoet Atlanta!

Publicerad:

Inte sedan år 1996, då Continentalvictory stod som segrare i Hambletonian, har ett sto vunnit världens mest prestigefyllda årgångslopp. Till den 93:e upplagan fanns ett sto med bland de 18 startande och fler behövdes inte.

För Rick Zerons Atlanta (e. Chapter Seven) – som är uppfödd av svenske Stefan Balazsi (Order by Stable) – var bara bäst på Meadowlands. I försöket drog hon i ett stenhårt tempo i eget majestät men blev upphunnen kort före mållinjen av Crystal Fashion. I finalen gjorde hon allt på egen hand på nytt och denna gång fanns det ingen överman.

Från spår sju bakom bilen laddade Scott Zeron vad som gick och ekipaget pressade sig till tät förbi Fashionwoodchoper i första sväng. Man fick en lucka direkt och första quartern öppnades i ett raskt tempo, samtidigt som Tactical Landing fick gå som förstahäst i andraspår med favoriten Crystal Fashion i släptåg. Atlanta drog på ett i bra tempo men skillnaden från försöket var att hon kunde dämpa tempot något andra quartern.

In i slutsvängen försökte Tactical Landing gå i närkamp med ledaren, men då gav Zeron sin häst full körorder och in på upploppet hade ledaren skaffat sig en stor lucka. I läcker stil gick hon undan till en ohotad seger och kort före mål kunde Scott Zeron höja näven i skyn. Tiden i mål var 1.08,9a/1609 meter. 
– Jag var lite orolig efter försöket eftersom det var första gången hon var trött i mål. Jag ångrade den styrningen men tänkte att om hon är en champion så kommer hon att studsa tillbaka. Och det gjorde hon. Hon höll farten mycket bättre i finalen, sa Scott Zeron. 

Sonen Scott vann Hambletonian för andra gången inom tre år. Förra gången var det med Marion Marauder år 2016. För tränaren Rick Zeron var triumfen den första.
– Det var Scott som övertygade mig att låta henne tävla mot killarna, han visste exakt vilket bra sto det var, sa Rick i vinnarcirkeln.

Met's Hall med Andy Miller gick med invändigt och spurtade piggt till andraplatsen sedan man fått fritt in på upploppet. Tiden 1.09,0 en dryg längd bakom vinnaren och Tactical Landing noterades för samma tid som trea. Jimmy Takters löfte var tapper i dödens som trea och lyckades freda sig mot Crystal Fashion sista biten. En bit bakom fullföljde Evaluate bra som femma med Örjan Kihlström efter en invändig resa. 

Atlanta belönades för segern med 500.000 dollar och hon var det 14:e stoet i historien att vinna Hambletonian Stakes. Under 2000-talet har endast fem ston, Atlanta inräknad, tagit sig an hingstarna och valackerna. Att Atlanta skulle försöka var långt ifrån givet.
Hon såldes som ettåring på hästauktionen i Harrisburg för 60.000 dollar och I fjol stod hon för en solid debutsäsong i skuggan av Manchego. I år hon har tagit ytterligare ett steg i utvecklingen. Hon kom till Hambletonian-dagen med fem segrar på fem starter, och hon lämnade Meadowlands på lördagskvällen som en ny världsstjärna.

Allt från Hambletonian-dagen med kommentarer från Meadowlands kommer i tisdagens tidning.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.