Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Belker kvar på tronen

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Belker vid segern i Vinterfavoriten. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Delad seger i Uppfödningslöpningen, svenskt rekord i Vinterfavoriten och nu först i mål i Margaretas Tidiga Unghästserie. Kulltoppen Belker fortsätter att övertyga.

Publicerad:

Lördagens seger på Solvalla togs på ett rejält sätt. När Criterion galopperade i ledningen övertog Alien Kronos och Erik Adielsson kommandot i andra sväng. 

Och med värsta hotet i tät kände sig Torbjörn Jansson nödgad att lämna kön med Belker (e. Scarlet Knight).
– När Erik kom till ledningen utan att behöva bränna några krafter blev jag så klart orolig. Jag var tvungen att köra fram tidigt och börja trycka på. Men sedan var det på vippen att vi blev utkontrade, sade Torbjörn Jansson i vinnarcirkeln.

Över två miljoner kronor

På vippen, ja. Men visst satte Belker nosen främst. På upploppet kopplade Sten O Janssons häst tidigt grepp om Alien Kronos, men ledaren vägrade att ge sig. Belkers bjöds på en hård match ända fram till linjen, men där var han alltså först.
– Han är helt fantastisk, berömde Torbjörn Jansson efteråt.

Segern togs på tiden 1.15,6 över full väg och för sista halvvarvet visade klockan 1.11,3. Förstapriset var 300.000 kronor och Belker är därmed tvåfaldig miljonär.

Dubbelt Djuse bland stona

Dior Ima (e. Chocolatier) först i mål – med stallkamraten Global Allegiance närmast bakom sig. Mattias Djuse hade dubbel anledning att fira efter de treåriga stonas första uppgörelse i löpningsserie.

Han körde själv segraren som vann från spår tolv bakom bilen. Därifrån hamnade Dior Ima så småningom i tredje par utvändigt. Genom slutsvängen travade hon sedan som första häst i tredjespår och spurtade till seger på tiden 1.16,8 över 2.140 meter.
– Jag fick inte det spår jag önskade, men det är en fin häst så jag gav inte slaget förlorat, sade Djuse.
– Hon gjorde ett jättefint lopp och vann på ett väldigt bra sätt.

Bakom Dior Ima inkom Global Allegiance som tvåa och Hills Delight följde närmast efteråt. För favoriten, Grande Diva Sisu, blev det galopp i första sväng. Hon hann dock i kapp fältet och lade till slut beslag på fjärdeplatsen.

Ny seger för Walmanns sto

I de fyraåriga stonas lopp tog S.G.Maleficent (e. Chocolatier) sin tredje raka seger. Dottern till Riva del Sole kördes fram i dödens när tempot bedarrade. Därifrån plockade hon sedan ned ledande Miss Golden Wine och höll dessutom undan för vasst spurtande Fantasia Sisu. Med liten marginal.
– Det var väldigt jämnt, men jag tyckte att jag var steget före. Per (Lennartsson) sade dessutom grattis direkt, sade segerkusken Kenneth Haugstad.
– Jag vill inte ha dödens, men det gick väldigt sakta första varvet så det var inte så farligt ändå. Det är en härlig häst, det här.

Dansk seger 

De jämnåriga hingstarna och valackerna gjorde också upp om ett förstapris på 300.000 kronor. Där blev Global Wizard pigg i ledningen och varvade på 1.12,9 långt före det övriga fältet.

600 meter från mål fångades ledaren in och i stället tog Richie Ås och Rossi Palema över befälet. Bakom tätduon smög dock Örjan Kihlström med Adrian's Fight (e. S.J.'s Caviar). Kihlström styrde ut i tredjespår på upploppet och vann till slut säkert före Rossi Palema.
– Det var en trevlig häst. Han fick ett ganska fint lopp, men visade fin inställning till slut, sade Örjan Kihlström.

Adrian's Fight tränas och ägs av den danske amatören Lars S Nielsen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.