Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Benzon till Ungern för spännande EM-äventyr

Foto: HANOLD/ALN
Formstarke Niclas Benzon har tagit 45 segrar i år och med det är han landets segerrikaste amatörkusk med god marginal. Foto: HANOLD/ALN

Efter flera år som en av landets mest framgångsrika amatörkuskar – nu får Niclas Benzon chansen i stort mästerskap. I början av september reser han till Ungern för att representera Sverige i amatör-EM. 
– Jag åker dit för att vinna, säger Arvikasonen.  

Publicerad:

44-årige Niclas Benzon är en erkänt duktig amatörkusk som verkligen tagit för sig de senaste åren. Hittills har han inte tävlat i något internationellt mästerskap, men snart ska det bli ändring på det. Den 7-8 september försvarar han Sveriges färger i amatör-EM för herrar och han ser fram emot utmaningen. 
– Jag har inte gjort något sånt här tidigare och det kommer bli en upplevelse. Det ska bli roligt att få representera Sverige i sådant här sammanhang, säger Benzon.

Det är F.E.G.A.T. som arrangerar amatör-EM för herrar och skådeplatsen i år är klassiska 1200 metersbana Kincsem Park, belägen i Budapest.
– Jag vet inte så mycket om travsporten i Ungern, mer än att de har kört travtävlingar i landet under en väldigt lång tid. Själva banan har väldigt vida svängar och det är alltid roligt att tävla på nya ställen, säger Benzon. 

Tretton kuskar slåss om medaljerna och mästerskapet avgörs över fyra lopp, fördelat på två tävlingsdagar. I fjol vann Dan-Åke Olsson mästerskapet i Schweiz och Benzon hoppas göra om den bedriften i Ungern.
– Det är duktiga kuskar med många segrar i bagaget och italienaren (Filippo Monti) vann ju en jäkla massa lopp i fjol. Men jag åker dit för att vinna, det är det som gäller. Förhoppningsvis har man lite tur i lottningen och får några skapliga hästar att köra, mycket hänger på det, konstaterar han.

Benzon har några spännande veckor framför sig. I torsdags på Åby vann han med Lord Flax och ordnade med segern en biljett till K.G.Bertmarks Minne. Det prestigefyllda amatörloppet avgörs som bekant på Derbysöndagen, bara några dagar före EM-äventyret.

Han har hittills tagit 45 segrar under året och är redan uppe i 1,7 miljoner kronor inkört. Bland årets vinster utmärker sig särskilt den med Oscar Berglunds Cobourg Hanover i Stora Amatörpriset på V75 under Trippeltravet.
– Jag är jättenöjd med säsongen och segern med Cabourg Hanover är nog den största hittills för mig. Jag ska göra ett försök för att slå mina rekordsiffror från 2014, säger den högaktuelle Niclas Benzon.

De tävlar i Amatör-EM för herrar i Ungern:
Tomas Royer, Österrike
Piet Van Pollaert, Belgien
Christian Nissen, Danmark
Veli-Matti Kangasluoma, Finland
Christoph Pellander, Tyskland
Zoltan Gyolai, Ungern
Filippo Monti, Italien
Jaap Terstai, Nederländerna
Mats Gunnar Ringberg, Norge
Evgeniy Karnaukhov, Ryssland
Bartolome Salas Cabrer, Spanien
Niclas Benzon, Sverige
Etienne Massonnet, Schweiz

Se även faktaruta nedan.
 

FAKTA

Amatör-EM

Det är STaR (Sveriges Travamatörers Riksförbund) som utser Sveriges representant i amatör-EM för herrar. Uttagningen baserar sig på fjolårets resultat på de svenska banorna, den kusk som tagit flest segrar och ej deltagit i EM eller VM de senaste fem åren får åka. I fjol var Benzon näst bäst efter Håkan B Johansson, som deltog i EM så sent som 2015. 

F.E.G.A.T. (European Trotting Amateur-Drivers Federation) arrangerar även amatör-EM för damer och mästerskapet ska avgöras i Italien, i oktober eller november.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.