Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Berglund har bestämt sig

Foto: Ingemar Sterner
Foto: Ingemar Sterner

Efter ett års funderande har pusselbitarna fallit på plats för framgångsrike amatören Oscar Berglund från Brunflo. När proffslicensen lades på is och den planerade stallbyggnaden inte kom i gång spekulerades det en hel del om Oscars framtid. Intresset från andra travbanor har varit stort och anbuden generösa, men nu har Oscar satt ner foten. Det blir Jämtland, nytt stall och proffslicens framöver.

Publicerad:

– Det är mycket som spelar in när besluten om framtiden ska tas och det känns bra att det fått mogna något år. Det har varit den dagliga funderingen under lång tid hur jag skall göra. Under tiden har också andra banor hört av sig och jag har varit till flera större banor och tittat på förutsättningarna, säger Oscar Berglund.

– Speciellt Bergsåker har visat stort intresse och det var nära att jag slog till på deras erbjudande. Banorna vill hjälpa till på alla möjliga sätt och jag har verkligen känt mig uppskattad i dessa kontakter, men det som förvånar mig i det här sammanhanget är att Östersundstravet inte visat det minsta intresse att behålla mig här uppe.

En annan pusselbit som fallit på plats är träningsvägarna.
– Frågan har varit hur det skulle gå med våra träningsbanor om militären kommer tillbaka till Östersund. Grytan var ett stort militärt område tidigare, men vi har nu fått klartecken att våra träningsvägar inte påverkas i framtiden och det är naturligtvis en viktig pusselbit.

Gör en miljoninvestering

Det lyser harmoni över både Oscar och hästarna hemma på gården i Brunflo och trots det geografiska läget så känner han sig trygg i sitt beslut. Det öppna landskapet och lugnet är bra för både folk och fä och han tar gärna några extra mil i bilen när allt annat fungerar.
– Det känns också som en fördel att vara kvar här uppe i stället för att kanske försvinna som en i mängden på en större bana.

Nu ska proffsplanerna förverkligas. Det nya stallet skall byggas och till våren skall en sandbana anläggas för att utveckla verksamheten ännu mer. 
– Det nya stallet blir en miljoninvestering och det kommer att finns plats för 22 hästar på gården. Det räcker för mig för jag vill hellre satsa på kvalitet i stället för kvantitet och jag har under den tid som varit kunnat bygga upp ett bra samarbete med många hästägare. Det känns inte som steget att gå fram amatör till proffs blir så stort, säger Oscar. 

Nyförvärv från Readly Express ägare

Oscar behöver inte jaga kunderna för det hör av sig hästägare från hela landet till amatören uppe i Östersund. Efter måndagens framgångar med Etosha Boko i Trondheim bar det av mot Solvalla för att hämta två hästar från Timo Nurmos stall.
– Det är Bro Byggnads AB som tidigare ägde Etosha Boko som vill samarbeta med mig. Vi har därför leasat femårige Arch Lane (fem segrar på sju starter) som är på väg tillbaka efter en allvarlig skada och Jaramaz Boko (syster med miljonärerna Hevin och Evin Boko) som vann på Solvalla i tisdags.

– Jag tänkte för mig själv idag när vi körde våra träningsturer vilka fantastiskt fina hästar jag får jobba med, säger Oscar som nu är redo för nästa steg i karriären.

Det blir med Jämtland som utgångspunkt.
– Att även ha ett liv utanför travet  tror jag är viktigt och det har jag vägt in när jag beslutat mig för att stanna men det innebär inte att det är hugget i sten att jag blir kvar i Jämtland för all framtid, säger Oscar.

INGEMAR STERNER

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.