Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bilden på hoven – Hultman: ”Jag har svårt att förstå”

Foto: FRANCOIS JAMIER
Så ser den ut - Bold Eagles hov. Foto: FRANCOIS JAMIER

Det är sällan som en hov på en häst får så stort fokus som under den här söndagen på Vincennes.

Publicerad:

Här är bilden på Bold Eagles hov. Det är varken första eller sista gången som en hovböld stoppar en världsstjärna från att starta. Ett annat exempel var faktiskt Maharajah för drygt sex år sedan. Dagen före Oslo Grand Prix i maj 2011 var ”Marre” plötsligt halt när Stefan Hultman skulle känna lite på honom innan avfärd mot Oslo. Hästen hade varit lite sämre i ett jobb tidigare under den veckan utan att Stefan hittat något fel. På lördag blev hästen sämre, helt enkelt halt, på grund av en hovböld.
– Marre hade faktiskt lite problem med hovbölder, säkert hände det vid tre tillfällen. Han är lite vit på vänstra frambenet och det var också där hovbölderna kom. Det blir väldigt akut och hästarna kan få rejält ont, berättar Stefan Hultman, som förstås följde dramatiken kring Bold Eagle under söndagen.
– Jag vill inte hänga någon enskild person, men jag har svårt att förstå att man tar in Bold Eagle till Vincennes och värmer honom när man tror att hästen redan har en hovböld. Det känns lite luddigt.

Har du under din långa karriär någon gång kunnat starta en häst med hovböld?
– Nej, det går inte, finns inte på kartan. Bold Eagle tävlar dessutom med flärpskor fram, så därför känns det ännu mera konstigt.

Det är givetvis tråkigt hästar drabbas akut av hovbölder, men de är oftast haltfria på några få dagar bara man gör ”rätt”. Ibland skärs bölden ut för att läkningsprocessen ska snabbas på. Hur det blir i Bold Eagles fall återstår att se. Ägaren Pierre Pilarskis öppenhet med sin stjärna på Twitter är unikt. Så vi får säkert veta när Bold Eagle är fit for fight igen och kanske även ”resan” dit.
– Med hjälp av en skicklig hovslagare kan en häst i vissa fall vara haltfri redan dagen efter. Men det går inte att starta samma dag som ingreppet sker, avslutar Stefan.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.