Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Blir det något franskt?

Foto: Leif Norberg/ALN
Östersunds travbanechef Jan Quicklund hoppas på två-fyra franska hästar i Mastersfinalen nästkommande söndag. Foto: Leif Norberg/ALN

Festen närmar sig med stormsteg – men vilka utländska gäster kommer egentligen till finalen i UET Trotting Masters på Östersundstravet nästkommande söndag?

Publicerad:

Spanar man in toppen i den slutliga poänglistan så vattnas det i munnen. Eller vad sägs om Bold Eagle, Propulsion, Aubrion du Gers, Uza Josselyn, Readly Express, Ringostarr Treb och Belina Josselyn? Även längre ner på 25-bästalistan finns riktiga godbitar, men tyvärr ser årets upplaga av Mastersfinalen mest ut att bli ett nordiskt mästerskap. Detta trots att den europeiska travunionen (UET) sedan i fjol garanterar flyg för långväga gäster. Dessutom borde förstapriset på två miljoner kronor också detta locka en hel del.
– Förutsättningarna finns, det är ett smakfullt upplägg med både bra prispengar och flygplan. Samtidigt är det ändå ingen garanti för att få hit de bästa franska hästarna. De har miljonlopp även på nära håll, säger Jan Quicklund, travbanechef på Östersundstravet.

Den sistnämnde räknar ändå med att några fransoser travar in i flygplanet nästkommande lördag.
– Planet är bokat från Frankrike på lördag och sedan förmodligen tillbaka igen under söndagskvällen, eller eventuellt måndag förmiddag. Min förhoppning är att två, kanske tre franska hästar kommer till oss. Med stolpe in till och med fyra.

Vilka tror du på?
– Även om vi haft kontakter med Pilarski så tror vi inte att Bold Eagle kommer. Det skulle i sådana fall vara en väldigt angenäm överraskning. Men hästar som Up And Quick och Billie de Montfort är aktuella och även Dreammoko, som redan finns här i Sverige.

Kommer flygplanet att lyfta om det så bara är en fransk häst som vill åka med?
– Ja, vi utgår från att det blir ett plan, så är det bestämt.

Någon italiensk häst som är aktuell?
– Nej, jag tror inte det, då Alessandro Gocciadoro tagit hem sina hästar till Italien. Däremot hoppas vi på våra nordiska länder i form av Pastore Bob (finskägd) och Evil Enok M.E.

Östersundstravet har satsat hårt ekonomiskt inför det här stora uppdraget. Jan Quicklund pratar om hela fyra miljoner kronor och då har de flesta används efter V75-helgen i juni.
– Hela publikplatsen är omgjord och banan breddad. Vi har också satsat på ny teknik i form av en helt ny storbildsskärm och även totalrenoverat en stallbyggnad på stallbacken. Banstaketet var klart till V75-helgen, men resterande investeringar är gjorda efteråt. Fyra miljoner är mycket pengar, men vi tror att det här är rätt inför framtiden.

Det är inte bara stortrav som bjuds i Östersund under nästkommande helg. För de som vill går det att kombinera med bland annat dans till Lasse Stefanz, allsvensk fotbollsmatch med ÖFK samt en gigantisk bilbingo. Allt detta på lördag.
– Förhoppningarna att många stannar över till söndagen och passar på att gå på travet då. Vi arrangerar även Nordiskt Mästerskap i ponnytrav för kategori A och B och meningen är att Mastersfinalen ska avgöras som Dagens Dubbel-1, avslutar Jan Quicklund.

Poängställning i Mastersserien (tolv får plats i finalen, anmälan på fredag morgon, den definitiva på måndag morgon, 2140 meter auto):

1 Bold Eagle, 3250 poäng
2 Propulsion, 2950
3 Aubrion du Gers, 2750
4 Uza Josselyn, 1700
5 Readly Express, 1600
6 Ringostarr Treb, 1550
7 Bélina Josselyn, 1500
8 Arazi Boko, 1400
9 Timone Ek, 1300
10 Billie de Montfort, 1225
11 Pastore Bob, 1200
12 Bird Parker, 1050
13 Urlo dei Venti, 1000
13 Evil Enok M.E., 1000
15 Dreammoko, 800
16 Un Mec d’Héripré, 700
16 Cyber Lane, 700
16 Up And Quick, 700
19 Nadal Broline, 650
19 Rajesh Face, 650
19 Diamanten, 650
22 Peace Of Mind, 600
22 Trendy Ok, 600
24 Sorbet, 550
25 Milligan’s School, 500

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.