Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bollnäsfallet: ”Nästa vecka åker jag till Sundsvall”

Foto: TR BILD
Nästa vecka får Anders Wallin besök av ST. Foto: TR BILD

Utredningen vad gäller den ovanliga ”ringarhistorien” från i måndags i Bollnäs har inletts, men först nästa vecka förväntas några officiella resultat.

Publicerad:

Knappast någon travintresserad har väl missat måndagens högst ovanliga incident på Bollnästravet när fel häst från Anders Wallins stall kom till start. Det är Svensk Travsports säkerhetschef Steen Morten Johansen som håller i den här utredningen.
– Jag har redan ringt runt och pratat med en hel del folk och skaffat mig en bra bild över det inträffade. Nästa vecka åker jag till Sundsvall för att träffa och prata med Anders Wallin och alla andra som på något sätt var inblandade i själva händelsen. Först därefter kan jag berätta mera, säger Steen Morten Johansen.

ST:s chefsjurist Göran Wahlman utesluter inte att det kan bli ändrade rutiner kring identifieringen av hästar i samband med tävling på grund av måndagens ”ringarfall”.
– Nej, det kan jag inte. Vi får framöver titta på om det krävs en utökad kontroll i samband med tävlingarna. Spontant känns den här händelsen extremt ovanlig och borde ha kunnat undvikas. Men vi måste ställa risken att det händer igen mot vilka utökade resurser/kostnader som krävs för en utökad kontroll.

I nuläget verkar det inte som att det väntar något strängt straff för tränaren Anders Wallin.
– Först ska det här utredas och därefter får vår disciplinnämnd bestämma eventuellt straff och så. Av vad som framkommit hittills berodde förväxlingen i Bollnäs bara på den mänskliga faktorn, det var inget uppsåt, fortsätter Göran Wahlman.

Fotnot: För tiotalet år sedan ändrade ST rutinerna för identitetskontroll i samband med tävlingar. Tidigare krävdes att en häst kontrollerades varje gång den kom till en bana där den inte tidigare startat. Nu görs endast stickprov i samband med travarhälsan. Kravet som kvarstår är dock att hästen i fråga ska ha id-kontrollerats under den senaste tolvmånadersperioden.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.