Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Böter för blödande hov

Foto: MIA TÖRNBERG
Jerry Riordan var stor segerherre på Bjerke i lördags. I måndags var det desto tråkigare för honom med 5.000 kronor i böter efter att veterinären upptäckt en blödande hov på hästen Serious Sister. Foto: MIA TÖRNBERG

Hemmatränaren Jerry Riordan dömdes i går till 5.000 kronor i böter med anledning av sitt tränaransvar. Detta sedan hans Serious Sister blött från en hov efter sjunde loppet i Halmstad.

Publicerad:

Treåriga stoet Serious Sister (e. Credit Winner) slutade trea i det aktuella loppet för Christoffer Eriksson. Efteråt fick måldomarnämnden via veterinären Anders Rickard veta att hästen blödde från en av sina hovar.
– Vi hade ingen aning om detta, utan det var veterinären som larmade oss. Det var inget jätteallvarligt fall, men Serious Sister hade tävlat barfota väldigt många lopp i rad (åtta) och det blev nog ett för mycket, säger Halmstads måldomare Mats Kvint.

Enligt Svensk Travsport har nu både Jerry Riordan och kusken Christoffer Eriksson fått 5.000 kronor i böter med anledning av sitt tränaransvar.
– Men tyvärr blev det fel där. Christoffer ska inte ha några böter, utan enbart Jerry. Det här kommer att korrigeras, fortsätter Mats Kvint.

Kommer ni att vidta några ytterligare åtgärder i det här fallet?
– Nej, det här är färdigt från vår sida. Allt finns dokumenterat, men Jerry Riordan har ju möjligheten att överklaga till ST:s Överdomstol om han vill. Vi lyckades förövrigt aldrig få tag på Jerry under gårdagskvällen.

Barfotadebatten tog fart rejält i Sverige efter V75-omgången på Åby den 20 december 2014. Det var då de tre stortränarna Timo Nurmos (Sensational Dream), Björn Goop (Global Nirvana) och Lutfi Kolgjini (Caddie June) samtliga dömdes till 5.000 kronor i böter efter att deras hästar blött från hovar efter respektive lopp. ST valde att skärpa kontrollen ytterligare då det gällde barfota efter den dagen och så småningom kom man även fram till ett barfotaförbud mellan 1 december 2015 och 28 februari 2016. Ett sådant förbud blir det nu även under den kommande vintern.

Fotnot:
Travronden har sökt Jerry Riordan för en kommentar, men ännu inte lyckats nå honom.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.