Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Brunzell: ”Värsta tiden i mitt liv”

Foto: Hanold/ALN
Jenny Brunzell fick en friande dom. Foto: Hanold/ALN

I mars 2016 stod det klart att Jenny Brunzell åtalades vid Göteborgs tingsrätt för djurplågeri. Under onsdagen kom den friande domen mot henne.
– Det känns skönt att få upprättelse, säger hon.

Publicerad:

Efter ett montélopp på Åbytravet den 31 december 2015 anmäldes Jenny Brunzell av banveterinären för att ha drivit hästen Sugarboy Petoj på ett felaktigt sätt. Förutom 1500 kronor i böter och två veckors avstängning åtalades hon senare vid Göteborgs tingsrätt för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Knappt ett och ett halvt år senare kom domen – vid klockan 11 på onsdagen stod det klart att 29-åringen frias.
– Det känns skönt att få upprättelse efter allt jag fått stå ut med i och med det här. Att fallet inte var så som folk fått det att låta som, säger Jenny Brunzell.

Hur har den här tiden varit för dig?
– Jag kan säga att den varit den värsta i mitt liv. Jag har känt mig kränkt, ledsen och förnedrad… I hela mitt liv har jag hållit på med djur och jag verkligen älskar hästar och så blir man anklagad för något sådant här. Det finns liksom inte. Det är svårt att förklara vilken press jag känt, men jag har gråtit väldigt mycket de stunder jag varit själv.

Har du fått mycket stöttning under den här perioden?
– Ja, det har jag fått. Även från personer som inte känner mig. Lutfi Kolgjini har kommit fram och pratat med mig om det hela och han sa att det viktigaste är att jag skulle fortsätta tro på mig själv och inte tappa självförtroendet. Det är en person som hela tiden tänker på andra och det gjorde mig mer lite mer taggad.

Tisdagen den 15 mars 2016 skrev Travronden för första gången om att Jenny Brunzell skulle åtalas vid Göteborgs Tingsrätt.
– Jag kommer ihåg att jag först fick gå på en intervju och berätta min version, men det hela kändes mest som ett skämt. Jag frågade mig själv att är det så här det fungerar? Jag visste ju själv att jag inte gjort någonting som gjort djuret illa. Det värsta minns jag dock var det som skrevs i media. Att jag blev uthängd där.

Hur orolig har du varit för att bli dömd?
– Det är klart att det hela tiden finns en risk att bli dömd, men jag har ändå känt mig ganska säker på att inte bli det. Man måste tro att rättssystemet fungerar som det ska och det finns verkligen ingenting som tyder på att djuret ska ha tagit skada. 

Jenny Brunzell har ridit drygt 150 lopp sedan dess. Hon berättar att självförtroendet fick sig en rejäl törn inledningsvis, men att det sakta blivit bättre.
– Första halvåret var det katastrof. Då hade jag inget självförtroende överhuvudtaget, sedan har det successivt blivit bättre. Men helt klart är det så att det varit en börda och jag har tänkt på det i stort sett varje kväll.

2017 har än så länge resulterat i sju segrar på 50 starter. Hur ser du på din framtid inom montén?
– Jag har ju hunnit med att göra det mesta och jag har börjat trappa ned lite och rider åt ett fåtal tränare numera. Det trivs jag bra med eftersom jag har ett jobb vid sidan av. 

2014 vann Jenny Brunzell Ryttar-SM med Magnus Jakobssons Almar. 2015 blev hon tvåa i Monté-SM med Jan Hellstedts Figaro Sånna. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.