Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Caballion-fallet avgörs: "Två invändningar"

Foto: BURT SEEGER/KANAL75
Caballion först över mållinjen i Copenhagen Cup 2014. Foto: BURT SEEGER/KANAL75

Under onsdagen ska fallet Caballion avhandlas i Attunda tingsrätt i Sollentuna.
Dansk Travsports Centralförbund kräver att prispengarna från Copenhagen Cup 2014 betalas tillbaka då hästen i efterhand visade för höga halter av tildren.
– Nyttan med det här är att vi vill pröva om regelverket är tillräckligt tydligt, säger Staffan Uvabeck som företräder Caballions ägare.

Publicerad:

I maj 2014 vann Caballion Copenhagen Cup på Charlottenlunds travbana. En tid senare påträffades det tildren i hans dopingprov – efter att prispengarna betalats ut. Dansk Travsports Centralförbund (DTC) har krävt att få pengarna tillbaka från ägarna. Tränaren, Franck Leblanc, ålades först en bot om 59.789 euro men efter att han överklagat slutade det med en förlikning mellan Löpdomstolen och tränaren, vilken hemlighetsstämplats. 

Har två primära invändningar

Något som Uvabeck hävdar är märkligt.
– Anledningen till en hemlig förlikning med Leblanc är sannolikt att DTC är bekymrade över vilken rättslig betydelse materialet i den kan ha. 
Vid tidpunkten för Copenhagen Cup 2014 var karenstiden på tildren 14 dagar.
– Vi har egentligen två invändingar, den ena är att DTC inte kan bevisa att tildren tillförts inom de 14 dagarna och då ska man inte vara återbetalningsskyldig enligt reglementet.

"Ska en hästägare bedömas strängare?"

Men med den logiken kan väl i så fall man alltid hävda att karenstiderna tagits i beaktning och att något inte tillförts under den perioden?
– Ja, precis. Det är väldigt intressant att se. Det strikta tränaransvaret som ofta används har nordiska förbunden emellanåt släppt på när man inte kunnat styrka att ett medel tillförts olovligt nära inpå start. Ska då en hästägare bedömas strängare? Det är ju tränaren som har all makt. Travförbunden gör ju mycket omfattande utredningar med syfte att få fram tidpunkten när hästen tillfört substansen. Misslyckas utredningen fastställa tidpunkten bör det få en formell konsekvens enligt oss. I det här fallet pågick det en utredning i över ett år utan att ett svar redovisats.

"Efter påtryckningar har vi..."

Den andra invändningen är mängden på det positiva dopingprovet.
– I det danska reglementet står det att en förutsättning för att bli återbetalningsskyldig är att medlet har inverkan, det vill säga påverkat prestationen. Där anser vi att DTC har bevisbörda – Caballion hade sju nanogram i sitt prov, två nanogram över rapporteringsnivån. Vi menar att två nanogram inte kan påverka prestationen.
En gräns måste väl sättas någonstans?
– Ja, men vi vill också veta hur man kommit fram till den här rapporteringsnivån. Efter påtryckningar har vi fått reda på att den låg på fem nanogram genom ett utdrag ur en lista. Hur kom man fram till det?
Förhandlingen mellan Caballaion AB & Tony Måstensson Invest AB och DTC tas upp i Attunda Tingsrätt under onsdagen. Frias den svarande sidan får ägarna behålla prispengarna.

"Vill inte föregå förhandlingen"

DTC:s generalsekreterare Klaus Storm har åberopats av DTC:s inhyrda advokatfirma till förhandlingen.
– Vi har hela tiden varit förvånade över att man inte följer sportens reglemente, men det står varje person fri att pröva målet om man önskar det, vilket nu sker. 
Varför är förlikningen mellan DTC och Franck Leblanc hemlig?
– Jag vill inte föregå förhandlingen i tingsrätten, men jag svarar gärna på frågor kring ärendet när det är avslutat.
Dom väntas komma inom tre veckor.

FAKTA

Fakta tildren

Tildren, som används vid behandling av exempelvis benspatt och strålbenshälta, innehåller substansen tiludronat.
Den 1 augusti 2014 ändrades karenstiden från 14 till 28 dagar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.