Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Dags ta ansvar, inte bara snacka”

Veterinären Anne Haglund går till hårt angrepp mot Svensk Travsport i fredagens utgåva av Travronden. Anledningen är det rättsliga efterspel som följt av den så kallade ”Estlandstransporten”, då travhästar på väg från Estland till Sverige dog under vad som verkar ha varit oerhört obehagliga omständigheter.

Publicerad:

Nyligen avkunnades en dom (som sedan har överklagats)  i Jönköpings Tingsrätt som friade Mantorptränaren Jan Hellstedt från skadeståndsansvar gentemot hästägaren John Backlund. Den senares On Track Tarahill, som stod på Hellstedts träningslista och fanns i Jevgeni Ivanovs stall i Estland var en av de hästar som miste livet i Ivanovs hästtransport. Numera har också Jevgeni Ivanov svensk proffstränarlicens.

Anne Haglund angriper en helt annan sak än det ekonomiska/juridiska skadeståndsansvaret. Hon skjuter in sig på djurskyddsaspekten. Det är dags för travförbundet att ta ansvar, inte bara snacka, påstår hon.

”De eller den som låtit detta ske har begått allvarliga brott mot djurskyddslagen”, skriver Anne Haglund, efter att ha tagit del av det obduktionsprotokoll som blev en del av den sedan nedlagda polisutredningen gällande misstänkt djurplågeri/brott mot djurskyddslagen.

Haglund tycker att Svensk Travsport brist på agerande i fallet, som inträffade i september 2011, är anmärkningsvärt. ”Svensk Travsport är noga med att i alla upptänkliga situationer pumpa ut budskapet om att hästarnas välfärd är central”, skriver hon och klämmer sedan till med att ”det är bara tomma ord om ni inte dömer påföljd för ansvaret för deras (alltså hästarnas, reds.anm.) lidande”.

Läs hela hennes krönika och resonemang runt ”Estlandstransporten” i Travronden nummer 20.

Tidningen är proppfull med intressant travläsning. Mycket handlar om Roger Walmann. Dels vilka spännande planer han har för sina topphästar D´One och Magic Tonight, men framförallt om hur han ser på och bedömer sina 60 (!) treåringar i träning - häst för häst!

Kritiken mot det numera felaktigt namngivna TV12-programmet V64 Direkt (V64-loppen visas ju inte…) fortsätter att rasa vidare. Nu tar Travronden upp att tidsschemat med att båda DD-loppen ska visas i direktsändning riskerar att ställa till problem för de aktiva. Det gick bara tre dagar med nyordningen, förra torsdagen på Sundbyholm, innan tv-redaktörernas krav höll på att hamna i direkt konflikt med de arrangörs- och tävlingsmässiga grundförutsättningarna.

Ingen har väl vid det här laget missat att Travronden var överlägset bäst när SVT:s Plus-redaktion gjorde en undersökning av hur bra V75-tipsen slagit in under ett halvårs tid. Vilka hästar ska man spika, och vilka skrällhästar ska man ta med på kupongen, i Sundbyholms V75-giv denna vecka för att få vara med och dela på sjurättspotten? Travronden har svaret…

 

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.