Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Danske byggmästaren som grundade Jägersro

Foto: TR Bild
Christian Lauritz Müller, här med sin danske derbyvinnare Peter Pogue Jr, var en av initiativtagarna till Jägersros bana och än idag körs C L Müllers Memorial till hans minne. Foto: TR Bild

I Travsverige finns ett minneslopp som körts fler år än alla andra, till och med längre tillbaka i tiden än Svenskt Travderby. På Jägersro hedrar man än idag mannen som låg bakom att Jägersros trav- och galoppbana skapades – Christian Lauritz Müller.

Publicerad:

Det hela tog sin början för 113 år sedan. Christian Lauritz Müller var en dansk byggmästare som föddes 1856 i Ordrup, inte långt från där Charlottenlunds travbana ligger idag. Müller lärde sig byggnadssnickeri och timmermansyrket, blev gesäll 1876 och fick borgarbrev som mästare år 1884. Året därpå flyttade han till Malmö och blev svensk medborgare. Müller var oerhört travintresserad och med redan då det arrangerades travtävlingar på Limhamnsfältet i Malmö 1896.

Tillsammans med bland andra galoppintresserade översten Bror Cederström beslöt han sig 1906 för att köpa egendomen Jägersro, fem kilometer sydost om Malmö. Året efter, den 20 maj 1907, invigdes Jägersro som än idag är landets enda bana gemensam för både trav och galopp.

Danmark var föregångare i skandinavisk travsport och Müller hade varit framgångsrik i sitt födelseland. När Jägersro stod färdigt flyttade han hela sitt stall med cirka 50 hästar från Charlottenlund till Jägersro med målet att ”her skal s’gu vindes!”.
C.L. Müller var också Jägersros vinstrikaste hästägare under de första sex åren. Han importerade hästar från USA och en av dessa var hans stora favorit, Peter Pogue. Hästen lever kvar på Jägersro i form av hederspriset i C.L. Müllers Memorial som är en bronsstatyett föreställande Peter Pogue, skapad av tyske konstnären C A Brasch (numera står Elsa von Platen bakom statyetten).

En annan häst som Müller ofta vann med var Lee Kelly som i många år prydde omslaget till Jägersros banprogram. Det var dock tunga år ekonomiskt på Jägersro. Totalisatorspel var förbjudet i Sverige sedan 1898 och inte förrän 1923 gavs det åter tillstånd för totospel. Under dessa år bestod intäkterna av entréer till banan samt hästägarinsatser och det var nära konkurs flera gånger om.

Müller, som var storbyggmästare i Malmö och bland annat byggare av Posthuset, räddade det Skånska Travsällskapet när konkursen återigen var nära förestående 1923. Den ekonomiska skulden översteg tillgångarna med 23 797 kronor, men Müller förklarade att han ensam och personligen ansvarade för förlusterna. Sällskapets styrelse beslutade att låta tävlingarna fortlöpa med förhoppningen att ekonomin skulle bli bättre. Om det skulle bli sämre under vårmeetinget 1924 skulle de dock ta upp diskussionen om att ställa in vidare tävlingar.

Så blev inte fallet och Jägersro är i år inne på sitt 112:e år som trav- och galoppbana. Christian Lauritz Müller dog den 20 mars 1927 i hjärtförlamning i den danska kurorten Hareskov och han ligger begravd på Östra begravningsplatsen i Malmö.
Redan samma år, 1927, kördes det första loppet till minne av den danske byggmästaren. Loppet vanns av Holger Fischmann med San Walker och sedan dess har ytterligare 80 hästar triumferat i loppets 93-åriga historia. Sören Nordins urstarka Frances Bulwark tog fem inteckningar på raken mellan åren 1949 och 1953. Bland segrarna hittar vi även derbyvinnare i form av bland andra Grain (1974, Stig H Johansson), Mustard (1980, Jan Nordin) och Maharajah (2010, Örjan Kihlström/Stefan Hultman).

På senare tid har On Track Piraten varit en av de mer framstående i loppet med sina tre segrar och det är också han som innehar löpningsrekordet 1.11,7 i långloppet som sedan 1980 avgörs med autostart över 2640 meter.

Källa: Jägersroboken 100 år (2007)

FAKTA

Kuriosa C.L. Müller

C.L. Müller var populär vilket Sydsvenska Dagbladet tog fasta på i sin dödsruna över Müller: ”På flera verkade hans starka vilja kanske stötande, men dessa beundrade honom dock i grund och botten. Müller hade ett gott hjärta, varpå bevisen äro otaliga, och icke minst härför blev han den populäre man han var.”

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.