Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Därför ändrades reglerna för skoinformationen

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Peter Johansson, sportchef ST. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Det är vår!
Släpp hästarnas hovar fria men anmäl balansen 15 minuter före första loppet.
Regelverket har förändrats – men det blev inte som den så kallade "referensgruppen" som sammankallades under förra året föreslog.
– Vi har även en god tro till våra aktiva att de precis som tidigare rapporterar in korrekt information, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Publicerad:

När skotvångets period var över den 1 mars förändrades även regelverket för rapportering av hovbeslag. Numera måste tränarna anmäla balansinformation 15 minuter före tävlingsdagens första lopp.

Det är inte i linje med det förslag den så kallade ”referensgruppen” utformat. Gruppen kom till under andra halvan av 2018 för att diskutera sig fram till en så bra lösning som möjligt för aktiva och spelare vad gäller utrustningsinformation.

Deras förslag innebar att det inte var tillåtet att ändra balans efter att den rapporterats in, såvida det inte förelåg särskilda omständigheter – beslutade av måldomaren. Till exempel skulle även tränare bestraffas med 3 000 kronor i böter om ”tränare medvetet lämnade vilseledande uppgifter”.

Ett förslag som inte godtogs.

"Hästvälfärden måste gå först"

Vem/vilken avdelning sade nej till referensgruppens förslag?
– Det är reglementskommittén som tar fram förslag till regeländringar som sedan skall godkännas av styrelsen. I det här fallet så fanns det en rekommendation från Hästvälfärdsavdelningen som reglementskommittén ansåg var rimlig, därav ingen förändring i regelverket gällande §45 Hästens utrustning mer än inrapporteringstiden. Reglementskommittén ansåg att hästvälfärden måste gå först, skriver Petter Johansson, sportchef på ST, i ett mejl.

"Var överens"

Blir inte det här sämre med fler ändringar då balansen måste vara inrapporterad 15 min före första start?
– Det vet vi inte ännu. Reglementskommittén var överens om att 15 min före lopp 1 var den bästa lösningen utifrån att vi inte längre kan hänvisa till ATGs spelformer. Vi har även en god tro till våra aktiva att de precis som tidigare rapporterar in korrekt information.

"En balansgång som sker"

Har man förstått spelarnas inställning i frågan?
– Ja. Spelarna var en del i den referensgruppen som tittade på utrustningsfrågan och deras förslag och synpunkter presenterades för reglementskommittén. Det är en balansgång som sker utifrån flera önskemål och målgrupper, i det här fallet ansåg reglementskommittén att hästvälfärden var det enskilt starkaste argumentet.

Separationen från ATG krångligare än väntat

Jörgen Westholm är kritisk till att nya regler sjösätts före det att Svensk Travsports nya sajt är lanserad, där tränarna smidigt ska kunna anmäla såväl skoinformation som vagninformation löpande.

– Vi vet ännu inte när den nya sajten levereras men vi har som att den skall vara klar runt halvårsskiftet men tidsplanen beror till stor del på vad vi fyller sajten med. Att den dröjt beror på separationen från ATG. Arbetet med separationen har varit mer resurskrävande och klart större än vad vi hade räknat med, säger Petter Johansson.

Det är emellertid inte säkert att funktionen med inrapportering är redo att användas när sajten lanseras.

– Vi arbetar med att det skall ges möjlighet att rapportera in skoinformation samt vagnsinformation, sedan om det är klart till lanseringen eller ej är i dagsläget för tidigt att svara på även om det är vårt mål.

"Vill inte föregå processen"

Hur ska det regelverket se ut?
– Vi vill inte föregå processen gällande regelverk men vi har som sagt fått bra inspel och synpunkter från referensgruppen som diskuterade utrustningsfrågan och utifrån det kommer reglementskommittén att ta fram ett förslag till styrelsen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.