Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det var ingen som hälsade på mig, jag var som luft"

Foto: Matilda Öhrman/TR Bild
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Matilda Öhrman/TR Bild

Häst, tränare och ryttare gjorde alla debut på fransk mark – med stor succé som följd. Anna Erixon berättar om betydelsen av att vinna med Ladyofthelake – och om det tuffa klimaten inför och under loppet.

Publicerad:

Det var Frankrikedebut för Ladyofthelake (e. Offshore Dream), Lise-Lotte Nyström och Anna Erixon – vilket slutade i ren och skär uppvisning. Publiken i Pontchateau fick se en smått överlägsen nioåring passera mållinjen flera längder före konkurrenterna. Ett par dagar efter målgång är Anna Erixon fortfarande i ett segerrus.
– Nu börjar det sjunka in att vi faktiskt vunnit i Frankrike. Att drömmen slagit in. Direkt efteråt var jag bara tom eftersom jag varit väldigt fokuserad på jobbet som skulle göras. Jag njuter lite mer nu än vad jag gjorde i fredagskväll, säger Anna Erixon.

Anna Erixon och Ladyofthelake inledde lugnt och arbetade sig successivt framåt i fältet. Genom slutsvängen hade ekipaget klart bäst fart och upploppet blev en defilering fram till seger.
– I det första startförsöket snurrade de andra ryttarna bort mig lite grann så jag blev glad när jag såg att den vita flaggan kom upp. Vi var mycket mer med i den andra starten och vår plan höll. Jag hade tanken att jag skulle rida i ryggar så länge det gick. Även om det var svårt att veta hur bra motståndet var, så var jag lite orolig över att första 1500 meterna gick saktare än vad vi trodde att det skulle göra, säger Anna Erixon.

Redan i ingången av slutsvängen kände Anna Erixon att segern var inom räckhåll.
– Jag fick gå på lite tidigare än planerat och skickade fram via tredjespår varvet kvar. Redan på sista bortre långsidan hade de andra ridit klart. De satt och red på sina hästar för fullt och in i sista sväng började lyckokänslorna komma eftersom jag vet att Lady går hela vägen in i mål. Vi var jättenöjda med henne och det kändes som att hon skulle kunna fortsatt i 500 meter till. Hon älskar att tävla och gör hela tiden det hon kan. Hon är otroligt tacksam att rida.

Ladyofthelake har tagit nio segrar under 2019. Alla tillsammans med Anna Erixon och alla under sadel. Pengamässigt var segern i Åby Nordic Monté Trophy störst med 300 000 kronor i förstapris, men fredagens triumf smäller ändå högre, menar Anna Erixon.
– Så är det ju eftersom vi vann i just Frankrike. Loppet på Åby är det största i Norden tillsammans med Elitloppsmontén, men jag fick verkligen känna på att man inte får någonting gratis i Frankrike. Det var ingen som ens hälsade på mig. De behandlade mig som luft.

Ladyofthelake står uppstallad hos Evelina Månsson i Frankrike och inför loppet fick Anna Erixon ett par goda råd från Månsson.
– Jag fick veta innan hur det skulle kunna låta. I volten skrek de andra ryttarna mitt nummer bara för att få mig stressad. De härjade mycket och hade jag inte vetat att det var för att jävlas med mig hade jag trott att jag gjort någonting fel. I omklädningsrummet inför loppet märkte jag hur de andra ryttarna pratar om mig med varandra och efteråt blev jag kallad till måldomaren bara för att de tyckte att jag gjorde en för lång segergest. Den var alldeles för ivrig och för lång sa de vilket var respektlöst. Men jag var ju i ett totalt lyckorus.

Hur firade ni segern?
– Det var väldigt lugnt. Vi hade tre och en halv timme hem från banan och när vi kom hem till Evelina hade hennes sambo lagt champagne på kylning. Vi satte uppe någon timme innan vi gick och la oss. Det får bli mer firande på Eskilstunas gala. Där får vi se till att fira hela hennes år.

På lördag kan Ladyofthelake ta en ny seger. Hästen är anmäld till start i Bordeaux – i ett lopp med en samlad prissumma på 31 000 euro.
– Allt verkar bra med hästen efter loppet. Fortsätter allt gå som det ska så är tanken att hon ska starta där.

Vad är det som gör Ladyofthelake så duktig?
– Det är framför allt hennes fysik. Hon är så otroligt stark och har en inställning av guld. Bara jag hoppar upp på henne så fyller hon mig med självförtroende. Jag känner att hon gör allt för mig och jag gör allt för henne.

Vad är planen för henne på sikt?
– Förhoppningen är att hon ska trivas bra i Frankrike och det verkar som att hon gör det. Så länge det är barfotaförbud i Sverige är tanken att hon ska tävla på i Frankrike.

Nu när du ridit lopp i Frankrike – vad var de största skillnaderna mot Sverige?
– Det var mycket tuffare än vad jag faktiskt trodde. Startmomentet gick mycket snabbare och man får rida i halvspår och knuffas lite i loppen. En gång satte en konkurrent foten i sidan och tryckte ned Ladyofthelake i banan så man kommer långt om man har en modig häst. Jag upplevde att man inte alls behövde leta position på samma sätt utan det gällde mer att hålla koll på tempot och veta hur mycket hästen man rider klarar av. Sedan kanske många tycker att det skriks mycket i montéloppen i Sverige, men det skreks mycket mer där nere.

De härjade mycket och hade jag inte vetat att det var för att jävlas med mig hade jag trott att jag gjort någonting fel

2019 närmar sig sitt slut och det är också ett rekordår av stora mått för Anna Erixon. Hon har vunnit nästan var femte lopp hon ridit och nästan tredubblat intjänade pengar.

– Det har varit ett helt fantastiskt år. Jag hoppades att ”Lady” skulle få ett bra år, men hon överträffade alla förväntningar. En stor del av mina siffror är tack vare henne. Sedan har jag alltid försökt vara lojal mot de tränare som satsat på mig och det betalar sig nu.

FAKTA

Anna Erixon och Ladyofthelake

ANNA ERIXON
FÖDD: 1981
HEMMABANA: Örebro
RYTTARSTATISTIK 2019:
131 st: 24-13-24, 18 i segerprocent, 1 934 354 kr
RYTTARSTATISTIK 2018:
97 st: 11-10-14, elva i segerprocent, 711 193 kr

LADYOFTHELAKE
FÖDD: 2010
FÄRG/KÖN: Brunt sto
MOR: Ally e Tap In
FAR: Offshore Dream
UPPFÖDARE: Ralph Svensson, Skivarp
ÄGARE: Pierre Nyström & Pasi Mäenpää
TRÄNARE: Lise-Lotte Nyström, Eskilstuna
RESULTAT:
126 st: 26–13–17 1 889 554 kr
RESULTAT 2019:
19 st: 9–0–3, 898 054 kr
REKORD:
1 12,7am

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.