Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Doublets kämpe har rest sig igen: "I sitt livs form"

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Ellinor Doublet tillsammans med Grefstads Royalty. Foto: MARTIN LANGELS/ALN

Tio år gammal och bättre än någonsin – men vägen till toppformen har varit långt ifrån spikrak. Inte ens dubbla gaffelbandsskador kunde få tränaren Ellinor Doublet att sluta tro på sin ögonsten Grefstads Royalty. Nu väntar andra raka V75-starten. 

Publicerad:

Att det finns ett speciellt band mellan Ellinor Doublet, 34, och Grefstads Royalty (e. Rotation) är svårt att ta miste på. Trots att hästen rent formellt inkom i hennes träning först som åttaåring 2015 så har duon en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till hästens första starter i livet. Inledningsvis stod hästen i träning hos uppfödaren Magnus Hubner och därefter hamnade den idag tioåriga valacken hos Susanne Jansson. 
– Jag har hjälpt uppfödaren att träna hans hästar lite då och då, bland annat Grefstads Royalty som jag också körde i loppen ibland. Sedan köpte Susanne hästen och under den tiden jobbade jag hos henne. När han fick sin andra gaffelbandsskada så kände nog Susanne att han skulle få svårt att komma tillbaka från det, säger Ellinor Doublet, som passade på att köpa hästen billigt i samband med skadan. 
Efter nästan ett års frånvaro kvalade Grefstads Royalty på 1.18,6 i slutet av augusti förra året och följde upp det med att tangera sitt eget personbästa kort därpå. 
– Men i december så fick han problem igen med både ett svullet ben och en infektion. Då blev jag faktiskt lite trött på skiten om jag ska vara ärlig. Jag ringde Ralf Karlstedt och lät han ta över träningen en period nu under vintern. Jag sa att jag trodde att han skulle kunna starta på och ja, det har ju gått bra. Jag har ärligt talat inte haft något med hästen att göra i början av det här året. 
På lördag startar hästen i V75-1 på Mantorp. Det är andra raka starten på V75 och den här gången står Ellinor Doublet återigen som tränare. 
– Han kom hem ganska snart efter den senaste V75-starten och nu lämnar han inte mig någon mer gång. Det är meningen att han ska vara med mig. 
Vad kan han uträtta på lördag?
– Han har inte gjort bort sig i de här sammanhangen tidigare. Han var fyra på Axevalla och då tyckte jag att han gjorde ett dåligt lopp på en opassande bana. Han har ju klivit i väg bra i volten förut och den här gången så tänker jag nog plasta hovarna och köra honom barfota. Han är i sitt livs form och har fått ett bra läge – jag är förvånad om han inte är med väldigt långt fram. 
Visst var det du som satt i sulkyn när han vann sitt första lopp som sjuåring?
– Ja, det glömmer jag aldrig. Vi vann och jag var ensam med hästen och det var priser överallt. Det var tur att han är så cool av sig, han bara stod och väntade snällt när jag skulle packa ner alla priser. Den gången beställde jag en extra segertavla till uppfödaren Magnus, som också är en nära vän. Det är hästen också, han är någon som hjärtat klappar lite extra för. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.