Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Drömfonden: Matilda Persson – årets vinnare

Foto: Ryno Quantz/ATG
Matilda är årets vinnare av Drömfonden:”Det är väldigt lärorikt att arbeta hos Fredrik. Extra roligt är det att följa hästarna man har hand om, särskilt treåringar som utvecklas”, säger hon. Foto: Ryno Quantz/ATG

Matilda Persson – så heter vinnaren av ATG Drömfond i samarbete med Travronden 2019.
När andra ser problem, ser hon möjligheter. Trots en betydande funktionsvariation arbetar hon som hästskötare hos Fredrik Persson.
– Man tror ju inte att det ska gå hela vägen när man söker något sådant här, så det var häftigt, säger hon.

Publicerad:

Elva år gammal drabbades Matilda av nervsjukdomen CRPS (Complex regional pain syndroms) som innebär en intensiv smärta som utlöses vid beröring av den drabbade kroppsdelen – i Matildas fall högerbenet. Benet drog ihop sig upp mot kroppen och hennes möjligheter att röra sig försämrades, varför hon amputerade benet i slutet av 2017.

Hästar har varit en central del i Matildas liv och ett år efter amputationen åkte hon söderöver från Njutånger i Hälsingland till Kalmartränaren Fredrik Persson för att provjobba.

– Hon verkade så väldigt intresserad och jag ville ge henne chansen. Min anläggning är bra med asfalt runt stallet och jag tänkte att om hon vill så kan det gå, säger Fredrik.

I dag är hon heltidsanställd hos tränaren.

– Jag var jätteglad när Fredrik nappade och gav mig chansen. Åsikterna går, i allmänhet, isär när det handlar om vad som är möjligt och inte och jag hade sökt jobb i flera andra stall tidigare. Så det var väldigt roligt att han gav mig chansen och det var lite nervöst att åka ned dit. Unghästar och hingstar som kanske är lite spralligare än de hästar jag var van med.

"Jag har väldigt bra kollegor"

Mestadels fungerar vardagen bra, trots att hon inte har samma förutsättningar som sina kollegor.

– Att arbeta hos Fredrik är väldigt lärorikt. Extra roligt är det att följa hästarna man har hand om, särskilt treåringar som utvecklas. Det mesta fungerar bra, det är asfalterat och platt här nere, stallet är stort och rymligt men småsaker som att fläta pannluggen är svårt för mig och vissa hagar tar jag mig inte ut till, men som väl är har jag väldigt bra kollegor.

Miljöerna i travsammanhang är sällan väl anpassade för alla besökare.

– Nej, generellt är det väldigt dåligt i stallmiljöer och på travbanor. Man får vara glad om det finns en handikapptoalett och ofta är det små trappsteg till omklädningsrum och liknande. Däremot var jag på Åby i helgen på deras nyöppnade arena och där har man verkligen fixat överallt, ett nytänkande som underlättar för en sådan som mig.

Något som skulle underlätta vardagen ytterligare är vissa hjälpmedel. Därför valde Matilda att söka till Drömfonden – ett samarbetsprojekt mellan ATG och Travronden.

– Det jag främst fokuserade på i ansökan var en ny sulky, en träningsvagn, en skottkärra som drivs av el och även en segway-rullstol.

"Jag lever ju för travet"

Segway-rullstolen är lagd lite på is i nuläget.

– Även om jag är mest sugen på en sådan så kostar den mycket så nu ska jag först och främst kolla på en bättre träningsvagn och den eldrivna skottkärran. De är inte helt eldrivna men ger man lite fart så rullar de och elen hjälper även till att tippa den vilket skulle underlätta mycket, det är tungt för mig.

22-åriga Matilda som tilldelas 100 000 kronor är en sann ambassadör för travsporten. Utöver yrket har hon föreläst och är aktiv i B-tränarnas Riksförbund.

– Jag lever ju för travet och tycker att allt är så himla roligt med det.

"Travskolornas arbete är jättebra"

Hon känner även varmt för de två finalisterna Sundbyholms och Åbys travskola som också kommer att premieras. I Eskilstunas fall handlar det om att personer med funktionsvariationer får möjlighet att möta hästar och i Åbys är syftet att ge barn ett lov att minnas, i samarbete med Fryshuset Västs verksamhet Barn till ensamma mammor.

– Deras arbete är jättebra! Det var tack vare en travskola som jag kom in i den här världen. Hade inte deras inställning och engagemang varit så positivt hade jag inte kommit in i travsporten på det sätt som jag nu har gjort. 

FAKTA

ATG Drömfond: så gick det till i år

I 45 år har ATG bidragit stort till hästnäringen, samhället och idrotten genom sponsorskap och olika engagemang Sedan 2017 ger ATG Drömfond föreningar som främjar gemenskap genom idrott möjligheten att göra stor skillnad i det lilla I samarbete med Travronden bidrar ATG Drömfond till projekt inom trav- och galoppsporten som är med och gör skillnad År 2018 fick Gotlands Travskola 100 000 kronor till sin verksamhet.

SÅ GICK DET TILL I ÅR: Under perioden 4–24 februari 2019 gick det att ansöka om pengar till sitt projekt på dromfond se Från inkomna ansökningar valde juryn bestående av Peter Forsberg, ambassadör för ATG Drömfond, Erik Adielsson, travkusk och travprofil, Joakim Svensson, chefredaktör för Travronden samt Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG ut tre finalister som presenterades i Travronden Därefter kunde svenska folket rösta på sin favorit och efter avslutad omröstning summerades rösterna: juryn stod för 50 procent av rösterna och publiken för resterande 50 procent Den finalist som sammanlagt fick flest röster från juryn och folket får 100 000 kronor, övriga två finalister får 25 000 kronor vardera (totalt 150 000 kronor)

SÅ RÖSTADE FOLKET:

MATILDA PERSSON: 12 571 röster
SUNDBYHOLMS TRAVSKOLA: 4 866 röster
ÅBY TRAVSKOLA: 3 723 röster

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.