Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dubbla kastrationer fick Indy Lane på segerspåret

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Indy Lane kvalar till Derbyt på onsdagen. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Björn Röcklinger har ett derbyhopp som har hittat rätt. Mycket tack vare en tilltänkt ­kastration som blev till två.
– Det var lite klantigt av oss som inte märkte det, säger Röcklinger.
Nu kan Indy Lane ta Solvallatränaren till sin första final.

Publicerad:

Derbykvalen är bara några dagar bort när Björn Röcklinger konstaterar att förberedelserna har gått enligt plan.
– Jag är nöjd med hur vi har kunnat lägga upp det och vi har slipat så mycket vi har kunnat. Nu har jag väl inget att skylla på inför det här loppet, säger Röcklinger.

Indy Lane är Solvallatränarens första Ready Cash-avkomma som har vunnit sex av karriärens nio starter. Tävlingsdebuten avklarades i oktober i fjol och inledningen på karriären har varit relativt lugn.
– Han har varit fin hela tiden egentligen, men det har krånglat rätt så mycket. Han hade en testikel som satt uppe vid ljumsken. Det var lite klantigt av oss när vi inte märkte det. Det var först när vi lämna in honom för kastration som man bara hittade en sten. Så de fick kastrera honom två gånger. Innan dess hade han sprungit och dragit lite höger samtidigt som han var talangfull. Efter kastrationen så blev han fin.

Det känns som att ni har tagit det lugnt med honom?
– Vi startade först i oktober som treåring för att jag ville att han skulle vara förberedd och vara bra direkt. Jag kände ju att det var lite extra i honom. Han gick väl 1.18 i debuten och fick 50.000 kronor på sig. Sedan har jag försökt att hitta så lämpliga lopp som möjligt för honom och slippa de värsta hästarna i kullen.

Men näst senast var det ändå dags att mäta krafterna mot några namnstarka kullkamrater i Margaretas Tidiga Unghästserie. Då blev det dödens hela ­loppet igenom innan Indy Lane bara sträckte på sig och lämnade konkurrenterna med ett mäktigt intryck.
– Han har ju bara gått med träningsbalans hela karriären förutom det loppet. Då provade vi att lätta honom lite och satte på aluminiumskor istället. Då visade han att han är riktigt bra.

Jag gissar att det blir den balansen på onsdag.
– Ja, han ska gå med aluminumskor.

Faktum är att Indy Lane har gått med vanlig vagn, fast bomull och öppet huvudlag i samtliga starter. Ett gott betyg är även Jorma Kontios ord i vintras.
– Det var faktiskt Jorma som ville att vi skulle vänta till våren med att starta den här och inte låta honom springa på vinterbanorna. Så vi tog sats och laddade för våren och sommaren istället, säger Björn Röcklinger.

Indy Lanes mamma Margo Hall (e. Like A Prayer) har även lämnat derbytrean Flex Lane som har tjänat över 2,5 miljoner kronor. Även om mycket ser bra ut kring Indy Lane så är det nog många som är frågande till hästens senaste framträdande i Breeders Crown-försöket i Mantorp i början av juli. Från ett hopplöst läge sist i kön tappade hästen ett par längder på övriga över upploppet.
– Jag sa det redan innan loppet, att vi ville ligga lite lågt. Jag hade problem med foder hemma och höet tog slut mycket tidigare. Vi hade tvingats göra två foderbyten på en vecka och jag bad Jorma att ta det försiktigt i loppet. Han körde inget till slut och han har haft tid på sig att hitta fin form.

Så, Solvallaformen sitter där till uttagningarna?
– Jag hoppas ju det och det visar sig på onsdag. Hästen är glad och pigg och han känns mjuk och smidig.

Hur ser du på loppet?
– Jag försöker bara fokusera på min häst. Han är bra och Jorma brukar ge honom chansen, säger Röcklinger.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.