Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dundrade runt på 1.09,8: "Han borde få vara med"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Chief Orlando och Rikard N Skoglund. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Pia Huusaris Chief Orlando stod för en häftig prestation i The Onions lopp. Från ledningen dundrade han runt på topptid – och nu hoppas kretsen kring hästen på Elitloppet.

Publicerad:

Första 500 meterna gick efter 1.06,9. Sedan övertog Chief Orlando (e. Orlando Vici) täten och stegade undan till seger. Han varvade på 1.10,1 för att sedan komma i mål på 1.09,8a/1640 meter. Nu drömmer kretsen kring hästen om en plats i Elitloppet.
– Det var det tredje loppet i min regi. Det gick väldigt fort första biten, men han var mycket bra. Jag tycker att han borde få vara med i Elitloppet. Skulle han bli inbjuden kommer han att göra en start till innan, säger tränaren Pia Huusari.

Rikard N Skoglund, som körde hästen för andra gången i rad, var mycket imponerad.
– På förhand var jag lite orolig att Evaluate skulle kunna ta emot mig. Sen trodde jag väl kanske inte att den skulle göra det eftersom det gick så fort, men det är tävling och nu fick den här hästen visa hur bra han är. Det kostade så klart väldigt mycket, men jag ville inte ge mig heller för då förlorar vi loppet. Jag var inte intresserad av att ta en lugn dödens. Vi skulle till ledningen och det var imponerande att han kunde gå undan.

Var du överraskad över hur bra han var?
– Nej, jag kände senast att han är en riktigt bra häst. Jag hade feeling idag.

Förtjänar han en plats i Elitloppet?
– Det är inte många som gått fortare i år och inte på det sättet han gjorde det heller. Det är klart att det blir ett tufft lopp i så fall, men han var tvåa i Sweden Cup från dödens. Då räcker man i Elitloppet.

Du har kört många bra hästar, hur bra var den här prestationen?
– Det är den värsta prestationen jag varit med om bland äldre hästar. Garanterat det häftigaste sättet jag vunnit lopp på.

I sin blott femte start travade Per Nordströms Önas Prince (e. Chocolatier) 1.13,5a/2140 meter. Han övertygade när han från ledningen plockade hem Vårfavoriten på Solvalla. Efter att ha avslutat 1.11,8 sista 500 meterna gav han inte konkurrenterna någon som helst möjlighet.
– Vi såg i den senaste starten att han matchade en så pass bra häst som Forever Melon. Den har varit väldigt bra och har varit ute och vunnit Breeders Crown. Jag har känt en väldig potential i min häst, men han var väldigt stökig och bökig när vi började att köra in honom. Det är ett riktigt krutpaket som är väldigt lätt i baken. Han hade lite sådana tendenser den här gången också. Han var verkligen laddad, säger Per Nordström.

Segern var den femte för Önas Prince som nu sprungit in 350.700 kronor. Per Nordström är inte främmande för att det här kan vara en häst för de allra största årgångsloppen.
– Han är anmäld till alla stora lopp och naturligtvis är man sugen att ställa in siktet på Kriteriet. Men det är en lång väg dit. Jag har funderat lite grann på den kommande matchningen om allt fortsätter som det ska. Hästen är berättigad att starta i auktionsloppet på Solvalla under elitloppshelgen. Jag vill inte att han ska behöva springa på de allra värsta elefanterna i Breeders Course som nästa uppgift, så det lutar åt att vi startar i auktionsloppet, säger Per Nordström.

Stallkamraten Tiny Rocket (e. Djali Boko) ville inte vara sämre. Hon spårade runt om i Vårfavoriten för ston och vann med huvud på 1.16,0a/2140 meter. Segern var hennes andra i karriärens nionde start.
– Det är en väldigt snabbfotad dam, men hon hade kanske inte riktigt sina nerver i styr som tvååring och blev lite för uppskruvad efter någon start. Efter att ha fått vintertränat och efter att hon blivit ett halvår äldre har hon landat och gjort allting rätt i årets tre starter. Hästen har en enorm snabbhet. Det gick fort över upploppet och man kan inte mer än vinna, men det var tacksamt att vi kunde trolla bort lite grann under vägen.

Hur ser framtiden ut för henne?
– Vi har inte riktigt stakat ut banan för hennes del. Hon är också anmäld till alla lopp, men vi kommer nog att ta det lite försiktigt. Hon har farten och många växlar kvar. Jag har inte vågat rycka någonting på henne ännu. Det finns fortfarande skor att rycka och bomull ur öronen att plocka ur.

Hur ser du på stallets treåringar?
– Vi har inte så många, men det är bra klass på allihopa. Jag tycker att en sådan som Önas Prince har en väldig kapacitet. Nu har han lagt sitt humör åt sidan för att istället fokusera på det han ska göra. Peppar, peppar så kan det bära riktigt långt.

Hur mår man när man får åka från Solvalla efter att ha tagit en dubbel?
– Vi mår väldigt bra. Min fru blir kvar med hästarna över natten och åker hem tidigt imorgon, torsdag. Jag själv åker till Nossebro nu och ska titta på nya fina unghästar. Vi måste fylla på underifrån.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.