Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Eelis slog till i Harpers

Timo Nurmos gladdes över både häst och kusk när han stod som vinnare för tredje gången som tränare i Harper Hanovers lopp.
– Olli körde ett helt perfekt lopp. Eelis är stor och det har tagit tid, men nu är hästen på gång.

Publicerad:
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Timo Nurmos Scargel segrade i Harper Hanovers lopp för tio år sedan och Mellby Viking slog världsrekord vid sin vinst i samma lopp 2014. Nu var det dags för storskrällen Eelis (e. Enjoy Lavec) till 25 gånger pengarna. Detta sedan unge kusktalangen Olli Koivunen kört ett maxlopp med hästen i fjärde par invändigt och hittat ut i andraspår innan utgången av sista kurvan.

– På förhand trodde jag väl inte att Eelis skulle kunna vinna loppet. Men Olli körde som sagt perfekt samtidigt som hästen blir allt bättre. Jag tyckte redan i mitten av december vid starten i ett långlopp i Örebro att Eelis svarade för en riktigt stark prestation över drygt tre varv som tvåa, berättade Nurmos, som själv fött upp hästen.

Och Eelis är döpt efter en släkting.

– Ja, min morfars bror som jag har väldigt starka känslor för som person. Så därför känns det extra roligt att hästen fick vinna ett sådant här stort lopp.

Nurmos har gillat Eelis hela tiden, men det är först nu han börjat utvecklas till något riktigt bra.

– Hästen är stor och därför har han behövt tid. Det är en lugn och fin häst som dessutom är väldigt stark. Det är många som kan springa 2140 meter, men inte alls lika vanligt att en häst går riktigt bra över 3140 meter.

• Några speciella lopp som väntar för Eelis efter det här?
– Nej, det kan jag inte säga, men nu fick han 900.000 kronor på sig ytterligare på bara ett lopp. Han hade precis kommit in i bronsdivisionen, men nu är hästen helt plötsligt uppe i silverdivisionen. Men det finns fler långlopp vi kan anmäla till.

Segertiden 1.13,1/3140 meter var den samma som Platon Face segrade på förra året. Den numera 23-årige Olli Koivunen hade inte direkt några segerfunderingar när han vände upp i startvolten från spår ett. Nej, precis som Nurmos trodde han att det skulle bli svårt.

– Jag tänkte att vi kanske skulle kunna komma femma-sexa om det stämde efter vägen. Men nu blev det verkligen så mycket bättre. Det går inte att beskriva känslan man har över upploppet inför den här publiken i ett sådant här stort lopp, sade Olli Koivunen, som rankade den här segern som sin klart största hittills.

– Jag vann Finskt Mästerskap 2017 med Edward Ale, vilket var det största före den här lördagen. Men att få vinna Harper Hanovers lopp känns tio gånger bättre

Faktum är att Olli Koivunen arbetat hos Timo Nurmos.

– Jag känner ju hans far Harri Koivunen väl. Han är stor hemma i Finland och skickade sonen till mig under ett par månader en sommar. Olli körde mopedbil på den tiden, så det har hänt en hel del sedan dess. Det är en väldigt trevlig kille som redan är ett toppnamn i Finland. Han fick chansen i dag och tog den verkligen. Det var roligt att Olli lyckades 100-procentigt.

– Det går inte att beskriva. Jag har vunnit finskt mästerskap för varmblod en gång, men det här är tio gånger större. Jag kunde inte ens drömma om att vi skulle vinna, jublade Koivunen i vinnarcirkeln.

En extra poäng i sammanhanget var att Finland säkrade en finalplats i Ishockey-VM nästan precis samtidigt som Eelis skar mållinjen som vinnare.

– Jag hörde det och visst var det också roligt. Men just nu tänker vi nog mest på Eelis vinst, säger Nurmos.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.