Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter kaoset: "Man tänker inte på hästarna"

Foto: Mia Nilsson
Halmstadtränaren Marcus Lindgren. Foto: Mia Nilsson

I går sköts V75-starten upp med 30 minuter. Senare under tävlingskvällen på Halmstad sköts tidsschemat upp ytterligare.
Proffstränaren Marcus Lindgren riktar kritik mot att det tillåts.
– I travets värld tror man att det går att värma hästar och flytta runt hur som helst, säger han.

Publicerad:

Marcus Lindgren twittrade, som en följd av gårdagens kaos, om nackdelarna med att flytta fram lopp.
– Det är det gamla vanliga problemet. Man tänker inte hästarna. Alla andra sporter körs på utsatt tid, oavsett om ett spelbolag har problem, säger han.

Fick besked – efter värmning

– Ett bra exempel är min Prosperous som inte är en jättekänslig häst. När han precis hade värmts kom beskedet att man skjuter upp starten med 30 minuter. Då kan man inte förbereda hästen på rätt sätt. Det finns andra hästar som är betydligt känsligare med rutiner än vad han är. Då kanske vissa säger: ”Det är lika för alla!” – fast så är det inte eftersom att vissa är känsligare.

"Kulminerade i går"

Den nya spellagstiftningen är positiv i det här avseendet, tror Lindgren.
– Nu när ST inte ska gynna särskilda bolag, byter namn på V75 och inte redovisar ATG:s odds på sin plattformar så kan väl inte ATG:s problem göra att man skjuter på starten? Ska man skjuta på lopp om andra spelbolag inte fungerar då också? Loppen ska köras på utsatt tid.
– Det är också viktigt att påpeka att det inte handlar om ett enstaka tillfälle när ATG haft problem, det kulminerade i går efter en mängd tillfällen med samma problem.

"Måste ha affärssystem som andas 2019"

Följden av årets alla driftstörningar kommer att bli kostsam i långa loppet för ATG om Marcus får rätt.
– Efter årsskiftet kommer ATG att tappa kunder, de måste ha ett affärssystem som andas 2019, de här ideliga stoppen håller inte för någon konkurrensutsatt verksamhet och så som det skötts nu är det varken bra för djurskyddet eller för att tränare ska kunna förbereda sina hästar på bästa sätt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.