Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"En råsop på käften"

Foto: Mia Törnberg/TR Bild
Foto: Mia Törnberg/TR Bild

Debatten om de nya licensbestämmelserna rasar vidare. I ett öppet brev till Svensk Travsport kräver amatörernas riksförbund nya motparter vid förhandlingsbordet.
– Vi tror oss inte komma vidare med konstellationen Johansson och Stenby, står att läsa i skrivelsen.

Publicerad:

Nästa år gör Svensk Travsport om sina licensbestämmelser. Antalet licenstyper ska bli färre och i den vevan försvinner bland annat begreppet amatör. Något som Sveriges Travamatörers Riksförbund, STaR, vänder sig starkt emot.

I en intervju med Travronden förra månaden riktade STaR:s vice ordförande, Claës-L. Ljung, skarp kritik mot licensutredningen.
– Pegasus 2020 syftade till att öka antalet medlemmar och det går man ju emot när man tar bort kategorin amatör, som alltid varit den bästa vägen in till travet, sade Ljung som också betonade att STaR utelämnats i arbetetet med att utforma de nya licenserna.
– Basorganisationerna finns ju till för att företräda olika intressen och det är beklämmande att amatörerna inte fick delta.

Sedan dess har Claës-L. Ljung och ordföranden i STaR, Bengt Larwik, haft fortsatta diskussioner med Petter Johansson och Mattias Stenby på Svensk Travsport. Diskussioner som inte lett någonvart, menar STaR.
– Vi vänder oss därför nu direkt till Svensk Travsports ledning och hoppas att vi här kan få gehör så att kravet på att behålla amatörlicensen kan tillgodoses, skriver organisationen i ett öppet brev som är utställt till Maria Croon och Ulf Hörnberg, vd respektive vice vd för ST.

I brevet uttrycker STaR bland annat sin oro över Sveriges medverkan i internationalla amatörmästerskap och framhåller sitt bidrag till travsporten i landet:
– Vår organisation har skaffat fler tillskyndare till sporten än någon annan och genom lokala insatser (där vi kan nämna Gentlemannadagen på Jägersro och Amatörernas Elitdag i Halmstad) skapat besökarsiffror som är svårslagna en ”vanlig” travdag. Förslaget är en råsop på käften till Pegasus, något som knappast har varit avsikten med det projektet.

Svensk Travsport svarar nu på kritiken i en artikel på sin webbplats. Där berättar förbundet om syftet med förändringen och medger samtidigt att ärendet inte har skötts som det borde.
– Vi har inte hanterat amatörernas oro på ett bra sätt, vilket vi också bett om ursäkt för. Vi har i dag dialog med amatörkollektivet och gemensamt tror jag att vi ska hitta en lösning där lopp som amatör-SM och K.G. Bertmarks Minneslopp samt internationellt utbyte kan inrymmas i de nya bestämmelserna, säger sportchefen Petter Johansson i artikeln.

En skrivelse med frågor och svar om de nya licensbestämmelserna har också publicerats. Den hittar du här – och här finns det öppna brevet från STaR.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.