Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Europamästaren till Sverige: ”Spännande”

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Mika Forss har bland annat vunnit Kusk.EM. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

En av Finlands absolut bästa och mest meriterade travkuskar flyttar till Sverige.
– Inget är helt klart, men jag letar bostad/gård i närheten av Stockholm och räknar med att bo i Sverige under den kommande vintern, säger Mika Forss, 51.

Publicerad:

Mika Forss är redan ett välkänt finskt kusknamn på svensk mark. Redan 2008 visade han framfötterna under Elitloppshelgen genom att vinna Harper Hanovers lopp bakom Millstone's Eager. Det är dock först under de två-tre senaste åren som han etablerat sig allt mer som catchdriver även här i Sverige och bland annat kört hästar åt Timo Nurmos, Veijo Heiskanen och Umeås Ingemar Hultqvist. Tillsammans med Selmer I.H. blev det som bekant seger i Breeders Crown-finalen för fyraåringar i slutet av förra året. Mika Forss vann även Kusk-EM 2016 och han närmar sig 3.500 vinster. Han blev finsk kuskchampion redan 2008 och har sedan dess ytterligare fem titlar, bland annat i fjol. Så sent som i söndags körde han Staro Miami i finalen av Derbystoet (galopp).

Nu är alltså den framgångsrike 51-åringen på väg att flytta till Sverige.
– Min förhoppning är att bo i Sverige under den kommande vintern. Jag håller på för fullt just nu för att göra klart med något ställe, helst i närheten av Stockholm. När det blir helt klart vet jag dock inte.

Forss räknar med att fortsätta köra någon dag i veckan i Finland, men att i grunden bo i Sverige. De dåliga prispengarna i Finland är en av anledningarna till flytten och att han vill utöka tävlandet i Sverige.
– Den här vintern får bli en testperiod, så att jag kan känna mig för. Om det blir rätt kan jag tänka mig att bosätta mig permanent i Sverige.

Just nu tränar Mika Forss tre hästar hemma i Tammerfors.
– En är ett finskt kallblod, men de två övriga är varmblod som jag planerar att ta med mig till Sverige. Överhuvudtaget är jag även intresserad av att ta emot fler hästar för träning bara jag hittar rätt gård att hålla till på.
Givetvis är planen att slå sig in på allvar i kuskeliten på Solvalla, men han ser många andra fördelar med en flytt till Stockholmstrakten.
– Det finns även många andra banor inom nära räckhåll och närheten till Arlanda är också viktig. Det är klart att hela den här nya satsningen på Sverige känns spännande, avslutar Mika Forss.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.