Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Evoque spräckte nollan

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Evoque tar sig förbi Ussara Mail precis före mål. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Segerlös i 28 starter, men på lördagen slog Evoque till. Vid ett väl valt tillfälle och till tränaren Niklas Robertssons stora glädje.
– Det här behövdes just nu, sade Kalmarproffset efter stoets rikstotoseger på Jägersro.

Publicerad:

Evoque (e. Scarlet Knight) kom iväg fint i volten och när springspårshästen Digital Class galopperade på startrakan blev det ledningen för henne och Christoffer Eriksson. En stund i alla fall.

För redan i första sväng hade Ussara Mail hämtat in 20 meters tillägg och kördes till spets av Carl Johan Jepson. Där anförde sedan italienskan och hon såg också ut att gå mot segern i utgången av sista sväng.

Men mitt på upploppet kom luckan för Evoque. Och då spurtade fyraåringen ettrigt till karriärens första vinst på tiden 1.14,5 över full väg. Segern var också tränaren Niklas Robertssons första för året. Han äger dessutom hästen och var förstås mer än nöjd efteråt.
– Det här behövdes just nu. Mindre hästar ger också mindre inkomst och jag har satsat stentufft, sade Robertsson till Kanal 75.
– Det var varit lite sömnlösa nätter, men det är bara att jobba vidare och tro på det man håller på med. Det här var extremt bra, det är roligt med trav.

Dubbel för Kihlström

Bronsförsöket över lång distans gick till Royal Navy Neo (e. From Above) som debuterade i klassen. Tränaren Björn Goop körde lopp på Vincennes och i hans ställe vikarierade Örjan Kihlström bakom vinnaren av Sommartravets final.

Kihlström skötte uppgiften med den äran och hittade till ledningen från springspår. Royal Navy Neo fick sedan press i omgångar, men höll undan till seger på 1.13,8. Skötare till hästen är Eva-Lena Eriksson.
– Han skötte sig perfekt. Det blev lite körning från start och sedan några tempoökningar i loppet, men han hanterade det bra och vann säkert till slut, sade Örjan Kihlström som körde Royal Navy Neo i Stall Löfs vitgröna ägardress.

Hans nästa seger kom i ett fyraåringslopp som innehöll sex hästar som kvalade till Derbyt förra veckan. En av dessa var Global Winner (e. S.J.'s Caviar) som Kihlström körde åt Timo Nurmos. Han var femma i derbyförsöket som vanns av Inti Boko, men fick nu revansch.

Segertiden skrevs till 1.14 blankt över 2.640 meter för Global Winner som segrade efter ett starkt slutvarv ute i spåren. Hästen ägs av Stall Esplanad och sköts om av Julia Rönnkvist.
– Det blev lätt till slut. Hästen var stark och rejäl och vann ju lätt. Det var ett besvärligt läge med bakspår på tillägg, men det löste sig och han var bara bäst, sade Kihlström.

Inget derby – men rikstotoseger för nederländske gästen

En annan som kvalade till Derbyt, men som fick nöja sig med att tävla på lördagen är Ike Schermer (e. Varenne). Jeroen Engwerdas fyraåring, som sköts om av Johan van der Wal och ägs av G.J. Hoetmer, vann klass I-försöket lekande lätt från andra par utvändigt. 

Kusken Rick Ebbinge berömde hästen efteråt och menade att han hade kunnat vara en av de tolv i derbyfinalen med en annan löpning i försöket.
– Det var första gången mot årgångstopparna och jag var lite för försiktig som satt kvar i ryggen på Staro McMillan. I efterhand skulle jag ha gått ut i andraspår, då hade han kunnat vara tvåa, trea, sade Ebbinge i vinnarcirkeln.

Målfoto i lägsta klassen

Lördagens försök i klass II kördes över kort distans och bjöd på stor upploppsdramatik. Zlatan Knick (e. Going Kronos) anförde fältet i minst sagt friskt tempo. Christoffer Erikssons häst varvade på 1.10,2 och var längder före övriga vid upploppets början.

Då tröt krafterna. Ledningen krympte undan för undan och kort före mål var In the Air Tonight jämsides. Målfoto krävdes för att skilja hästarna åt och bilden visade att Zlatan Knick höll undan – den tuffa inledningen till trots.
– Han öppnade bra, sedan fick han lite tryck första 500 meterna. Han fick aldrig riktigt vila. Det kändes bättre att hålla farten än att ta upp. Han har visat innan han inte riktigt gillar när man gör det, sade Eriksson som också tränar fyraåringen och som var ordentligt orolig på hemmabanans upplopp.
– Sista 100 kändes det som att det inte skulle gå, men han var väldigt duktig. Vi körde barfota runt om i dag och det gjorde ju susen.

Zlatan Knick, som ägs av Knick AB och Sprufa AB och som sköts om av Viorel Nataraz, kom i mål på 1.11,6.

FAKTA

Vinnarnas uppfödare:

Royal Navy Neo: Mats och Cecilia Olsson
Zlatan Knick: Knick AB och Sprufa AB
Evoque: Stefan Melander
Partizan Face: Lutfi Kolgjini och Anna Svensson
Ike Schermer: G.J. Hoetmer

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.