Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Extremtorkan tvingar fram ersättningsfoder

Foto: Dreamstime.com
Det vackra vädret och ­värmen fortsätter ställa till det för ­Sveriges bönder och det råder stor brist på hö i landet. ”Givetvis vill man hjälpa till, men vi kan ju inte producera foder”, säger Jan Halberg, ordförande i Travtränarnas Riksförbund. Foto: Dreamstime.com

Torkan fortsätter att lamslå Sveriges lantbrukare. Bristen på grovfoder till hästar har gjort att leverantören HästKraft framställt ett ersättningsfoder.
– Vi skulle behöva ha 100 millimeter regn och temperatur under 20 grader under en vecka för att få till en anständig andraskörd, säger HästKrafts Sven-Inge Thörnvall.

Publicerad:

Sommarvädret har varit för bra, så bra att läget för lantbrukarna är mycket allvarligt. Bristen på nederbörd har gjort att skördarna blivit kraftigt försämrade. Landsbygdsminister Sven-­Erik Bucht efterfrågade stöd från EU:s jordbrukskommissionär Phil ­Hogan men fick avslag. Nationellt kommer dock regeringen att ställa upp med ekonomiskt stöd. Det är dock oklart i vilken omfattning.

– Om vi går ut med en siffra nu och vi inte får nederbörd och vi kommer in i augusti så kommer inte den siffran att hålla. Det här kan bli en riktigt, riktigt svår kris beroende på hur mycket nederbörd vi får, säger Sven-Erik Bucht till affärsvärlden.se. 

Oro hos tränarförbundet

Krisen innebär att bristen på grovfoder – hö – är påtaglig.
– Vi har diskuterat det på jobbet hur man skulle kunna förenkla problematiken. De stora tränarna har ofta färdiga kanaler, säger Svensk Travsports chefsveterinär Antti Rautalinko.
– De som däremot producerar sitt eget hö får söka andra vägar och det kan vara enklare om man tillsammans går ihop och exempelvis importerar.

Vilken kvalitet håller importerat foder?
– En prisfråga, man kan beställa vad som önskas förutsatt att det finns att köpa.

Ordföranden i Travtränarnas Riksförbund (TR), Jan Halberg, är oroad.
– Mina 400 medlemmar är egna företagare och vi har inte haft någon särskild kontakt så, däremot har vi pratat om problematiken utan att ha någon strategi. Jag vet inte riktigt vad vi ska åstadkomma heller – givetvis vill man hjälpa till, men vi kan ju inte producera foder…
Sverige är inte det enda landet som drabbats av torka.
– Jag befinner mig i Danmark nu och här pratar man om att importera hö från Frankrike. 
Ett alternativ kan vara att göra en ”amerikansk” variant av fodringen.
– På vårt senaste möte pratade vi om att man kanske på sikt kan få använda sig av gammalt hö som är hackat och pressat i briketter som doppas i vatten. Problemet är ju att det måste finnas material i grunden, och importerar man skulle det innebära en stor kostnad. Jag tror inte att läget varit så allvarligt som det är nu, faktiskt.

Norra Sverige har klarat sig något bättre än övriga delar av landet.
– Även vi hoppas på andraskördar, men då måste det börja regna lite nu, säger Ola Johansson, ordförande i B-tränarföreningen (BTR).
– Travfolk är bra på att hjälpa varandra vilket är bra i sådana här lägen. Någon gemensam aktion från organisationen finns inte i nuläget.

HästKraft levererar foder till majoriteten av landets mest framgångsrika travtränare och förstod i våras att det skulle bli problematiskt på sikt.
– Nu har vi en ganska klar bild över situationen. Vi insåg det här i tidigt skede. På grund av dåliga grundvattennivåer i fjol var skörden ungefär 14 procent sämre än vanligt och i år har skörden varit 30 procent sämre än vanligt så det finns inga reserver någonstans i landet, säger Sven-Inge Thornvall.

"Behövs 100 millimeter regn"

Förhoppningen på en andraskörd, som HästKraft med säte i Nyköping, brukar skörda i slutet av augusti är låg.
– Det behövs en vecka med temperatur under 20 grader och 100 millimeter regn. Åskskurarna är lokala och räcker inte. Men vi ser inga förhoppningar på bra skördas till tävlingshästar, möjligen till unghästarna. Vi behöver helt enkelt mycket regn för att ”starta om” vallarna.

Hur löser ni problemet?
– Redan i maj började vi testa ett fiberrikt foder som ersättning till grovfoder och det har vi kört igång med hos bland annat Reijo Liljendahl, Roger Walmann och Svante Båth. 
Vad innebär det?
– Ett substitut för grovfoder som tillverkas i fabrik. Det håller ungefär samma näringsnivå och har fallit väl ut hittills.
Hur ser det ut rent estetiskt?
– För ett otränat öga kan det se ut som kraftfoder. 
Tanken är att det ska ersätta höet i viss mån.
– Fodrar man med tio kilo hösilage får man gå ned på sju kilo och fylla upp resten med det här ersättningsfodret. För höet kommer inte att räcka annars.


Stor efterfrågan innebär i regel högre priser, men inte i det här fallet.
– Vi jobbar på som vanligt med det priset vi satt i början av året eftersom vi, redan i februari, tar in ordrar som gäller för året. Vi har ett ansvar mot våra kunder och vi vill fortsätta att ha en långsiktig relation med kunderna.

Torkan omfattar flera länder och importmöjligheterna är små.
– Var ska man importera ifrån? Hela östersjöregionen är hårt drabbad. Kanske viss mängd från Polen. Nere på kontinenten, i Frankrike och Spanien har det regnat men där har man å andra sidan ingen tradition av att odla grovfoder.
Hur ska djurägare klara av vintern?
– Man måste helt enkelt spara på grovfoder och väga ut det noggrant redan nu samt använda vår nya produkt. Det gäller att hushålla med resurserna!

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.