Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Följ uttagningarna till Oaks

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Så kördes uttagningsloppen till Svenskt Trav-Oaks.

Publicerad:

Burmans stjärna tog tionde raka

Kusken var ny, men oakskvalet slutade som det brukar sluta för A Sweet Dance (e. Maharajah). Med seger – även om inledningen var dramatisk. Från sitt bakspår följde A Sweet Dance med i rygg på Global Vintage, men i ingången till första sväng galopperade Helena Burmans sto.
– Då stannade hjärtat i någon tiondel, men när hon började trava igen tänkte jag att hon kommer att lösa det ändå, sade Jägersrotränaren.

Och visst löste A Sweet Dance uppgiften. Treåringen hittade snabbt rätt gångart och hamnade så småningom i andra par utvändigt. Därifrån attackerade sedan Ulf Ohlsson – som vikarierade för Johnny Takter – på sista bortre långsidan. A Sweet Dance kom snabbt fram utvändigt om ledande Global Vintage och över upploppet kunde Ohlsson sitta stilla i sulkyn. Och imponeras.
– När jag tog i högertömmen kändes det som hon skulle explodera. Det är en läcker häst, den bästa treåringen jag har kört i år, sade Ohlsson i vinnarcirkeln.

Segern var A Sweet Dances tionde raka och togs på tiden 1.13 blankt över full väg. Med till finalen av Svensk Trav-Oaks följde även tvåan Global Vintage.

Första årgångsfinalen för Rödluvan

Daniel Redén har matchat Conrads Rödluva (e. S.J.'s Caviar) försiktigt, men på tisdagen väntade oakskval för fuxan. En nivå som hon visade sig behärska alldeles utmärkt. Örjan Kihlström hittade till ledningen efter drygt ett halvvarv och avgjorde i praktiken loppet redan då.
– Hon har varit fin hela tiden och kändes jättefin även i dag, sade Kihlström efter att Conrads Rödluva tagit karriärens tredje seger via 1.13,8.

Activated, som travade i ledarryggen, lade beslag på den andra finalbiljetten.

...ny seger för Redén

Efter två ohotade vinnare bjöd det tredje oakskvalet på mer dramatik. Betrodda Miss Sober ledde i slutkurvan, men kastade in handduken vid upploppets början. Bakifrån kom flera hästar och bäst fart hade Al Dentes lillasyster Bechamel (e. Pastor Stephen) som tränas av Daniel Redén. 
– Hon spurtade väldigt fint och vann med tussarna kvar, sade körande Örjan Kihlström efter segern på 1.13,4.
– Hon har gjort det bra i enklare gäng och nu hörde jag på Daniel att han var lite smyguppåt. Jag hade en feeling för att hon skulle göra ett bra lopp.

Segern blev till slut klar för Bechamel, men kampen om den andra finalplatsen var desto hårdare. Målfoto krävdes för att skilja E3-vinnaren No Matter och Ti Punch Broline åt och granskningen utföll till den senares fördel.

Toppstammade Zeta Kronos tapper försöksvinnare

Sjufaldiga miljonärskan Fama Currit vann flera storlopp som unghäst, men till Oaks kvalade hon aldrig. Dottern Zeta Kronos (e. Donato Hanover) fick däremot chansen och som hon tog den. Zeta Kronos var med i en utdragen körning om ledningen, men trots 1.10,7 första varvet höll hon hela vägen in i mål – i karriärens blott fjärde start.
– Normalt sett ska det inte gå, men hon var fantastiskt bra, sade Ulf Ohlsson som gav upp spetsstriden med Jevgeni Ivanov och i stället nöjde sig med ryggen på dennes Lipstick Tooma i andra sväng.
– Hon är stänkrädd, men när hon fick rygg accepterade hon att hon fick grus på sig. Nu kommer dem snart tänkte jag, men hon var frisk på bettet 700 kvar och stark och rejäl till slut.

Lipstick Tooma höll även hon starkt, men tog till galopp på upploppet. I stället gick den andra finalplatsen till Pasi Aikio och Adorable Lady. Segertiden för Zeta Kronos skrevs till 1.12,9. Hästen tränas av Reijo Liljendahl.

Spets och slut för finska gästen

Efter dubbla E3-framträdanden är Staro Miami (e. S.J.'s Caviar) framme i ännu en årgångsfinal. Till Svenskt Trav-Oaks kvalade hon och Mika Forss in genom att vinna från ledningen. En position som ekipaget tog sig till via en öppning på 1.08,9 första halvvarvet.
– Hon kan springa nästan hur fort som helst en bit och efteråt fick jag bestämma tempot. Det blev mycket enkelt, sade Mika Forss i vinnarcirkeln.

Staro Miami tränas av Ari-Pekka Pakkanen och tog i oakskvalet sin sjätte seger i karriärens tionde start. Bakom segraren lade Musique d'Inverne beslag på den andra finalplatsen.

Felicity Shagwell tillbaka som en vinnare

12,3 första 500 meterna, 16,6 vid varvspasseringen. André Eklundh fick bestämma tempot efter eget tycke bakom Felicity Shagwell (e. Maharajah) i det sjätte och sista uttagningsloppet. På sista bortre långsidan skruvade ekipaget upp farten och via 1.11 blankt sista halvvarvet försvann Felicity Shagwell undan till en enkel seger.
– Hon är otroligt snabb i benen. Jag tror inte att jag har kört en snabbare häst och det är stor fördel att hon öppnar så bra, sade Eklundh som också tränar stoet.

Efter en strålande fjolårssäsong insjuknade Felicity Shagwell i somras. Hon gjorde comeback i slutet av augusti och ser nu ut att vara tillbaka i gammalt gott slag.
– Hon drabbades av stora lungproblem och den typen av problem kan sänka kapaciteten rejält. I värsta fall når man aldrig samma nivå igen, men för varje banjobb och med starten senast har hon tagit steg hela tiden och jag hoppas att det fortsätter en stund till, sade Eklundh.

Tvåa i mål var Indiana Boko.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.