Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Förbundet förtydligar angående dressreklam

Foto: HANOLD/ALN
Foto: HANOLD/ALN

Den senaste tiden har allt fler montéryttare tryckt reklam på sina byxor – på rumpan.
Nu påtalar förbundet att det är förbjudet.
– Men några bestraffningar kommer inte att utgå i dag, säger Svensk Travsports domarbas Staffan Falk.

Publicerad:

Det var i förra veckan som initiativtagaren till reklamtryck på rumpan inom svensk montésport, Stephanie J Werder, uttryckte besvikelse på sociala medier över ett samtal från förbundet som uppmärksammade att det inte var tillåtet.
I regelverket framgår det var reklam får placeras på dressarna, där rumpan inte är ett av de godkända områdena.  

"Vi har inte hunnit prata ihop oss"
ST har uppmärksammat att flertalet ryttare använder sig at reklam på otillåten plats och har under onsdagen gjort utövarna uppmärksamma på regelverket via en text på hemsidan. Men vad som kommer att hända framöver är fortsatt lite oklart.
– Några bestraffningar kommer inte att utgå i dag, säger ST:s domarbas Staffan Falk.
Är det rimligt att ST börjar lägga tid och kraft på det här?
– Nej, jag tycker inte det. Det har tagit lite stora proportioner.
Är regelverket rimligt?
– Ja, vi har ju haft det så här länge. Tycker man reglerna är fel går man till sin basorganisation och tar upp det. Vill man förändra så tar man det den vägen, man bryter inte mot regelverket för att få till förändring på det sättet. 
– Vi har inte hunnit prata ihop oss om den här saken. Men det är förbjudet enligt regelverket med reklam på baken. Personligen tycker jag det är olyckligt när en tillverkare går över gränsen, fortsätter han.

"Borde kanske framgått tydligare"
Stephanie J Werder har inspirerat andra ryttare med sin dress.
– Min dress är specialdesignad från Norge där det är tillåtet med reklam på rumpan så länge det inte stör dressfärgerna, därför har jag reklam där.
Borde du inte ha kollat upp reglementet?
– Det har inte framkommit att det är förbjudet med reklam på rumpan. Då borde det kanske framgått tydligare. Sedan står det reklam på dress fram och bak, man kan tolka det som man vill. Dress för mig är min montéjacka och ridbyxa.  Och då tolkar jag att jag får lov att ha reklam fram och bak och ytterligare reklam på låret. ST specificerar att det är förbjudet med reklam på armarna. Då kunde de ha specificerat rumpan också. 
Vad händer nu med nuvarande plagg hos flera utövare?
– Jag vågar faktiskt inte säga vad som händer nu. Men jag hoppas såklart på ett positivt svar till alla mina kollegor.


På ST:s hemsida gällande dressfärger finns följande stycke:
"Byxorna måste alltid vara vita och de räknas inte in i dressens övriga färger. På byxorna får reklam placeras på låret och maximalt ha storleken 150 kvadratcentimeter."

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.