Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Forfantone Am försvarar de svenska färgerna

Foto: MARIA HOLMÈN/TR BILD
Forfantone Am i sin hage. Foto: MARIA HOLMÈN/TR BILD

Flest segrare och framför allt flest finalister. Sverige har dominerat Europaderbyt sedan starten 1985. I lördagens upplaga är situationen dock en annan – då försvarar Forfantone Am de svenska färgerna helt på egen hand.

Publicerad:

Attraversiamo och Campo Bahia stack ut ur mängden bland de 34 svenskfödda hästar som kvarstod efter sista insatsen till Grand Prix l’UET, Europaderbyt. Båda två föll dock ifrån och med fixstjärnorna borta ur leken hade det svenska laget svårt att hävda sig i uttagningsloppen på Solvalla förrförra helgen.

Såväl Global Welcome som Cab Lane galopperade bort sina chanser medan Betting Gangster inte lyckades komma i kapp täthästarna från kön. Till slut var det bara Forfantone Am tog som sig vidare. Roger Walmanns häst spurtade in som trea bakom finske Lewis Ale och norskfödde Stoletheshow och är nu ensam svensk i lördagens final.

Det har aldrig hänt tidigare. Faktum är att det inte ens har varit nära. Av sammanlagt 416 finalister genom åren har hälften kommit från Sverige. Som mest har det varit nio svenskfödda hästar (1986) och som minst fyra före årets final (1993, 2004, 2010 och 2012). Sverige toppar även vinststatistiken med 14 segrare – att jämföra med tolv från Frankrike.

Det svenska misslyckandet öppnade för en final med den hittills största geografiska spridningen i Europaderbyts historia. Startfältet innehåller fyra franska hästar, två finska, två norska och en vardera från Belgien, Danmark, Tyskland och Sverige. Den sistnämnde är alltså Forfantone Am som ropades in för 2,7 miljoner kronor av SRF Stable på Kolgjini Sales 2016.

Hittills har sonen till Muscle Hill och Tamla Celeber vunnit fem av nitton starter och sprungit in närmare 1,5 miljoner kronor. I kvalet på Solvalla kördes Forfantone Am av Örjan Kihlström, men på Vermo får han Kenneth Haugstad i sulkyn. Haugstad deltar i Europaderbyt för andra gången – han var trea i 2016 års upplaga med Daniel Redéns In Vain Sund

Fotnot: Strukna hästar är inräknade i statistiken över finalister.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.