Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Förlorade pengar på dopad häst – stämmer tränaren

Foto: Mia Törnberg
Foto: Mia Törnberg

32.000 dollar – om den dopade hästen inte hade vunnit. Amerikanen Jeffrey Tretter gick miste om en storvinst på Meadowlands för två år sedan och nu tar han saken till domstol.

Publicerad:

I januari 2016 lämnade Jeffrey Tretter in ett ordningsföljdsspel till ett lopp på Meadowlands och hans fyra hästar slutade i rätt ordning efter varandra i mål. Men inte etta till fyra, utan tvåa till femma och Tretter blev således utan pengar.

Senare uppdagades det dock att målettan, Tag Up and Go, varit dopad. Hästen testade positivt för epo och fråntogs segern medan tränaren Robert Bresnahan portades från att tävla på Meadowlands.

Totoreslutatet kvarstod dock, vilket Jeffrey Tretter menar är fel. Om Tag Up and Go hade diskats hade han vunnit 31.835 dollar och den summan kräver han nu Bresnahan och hästens ägare på, skriver Associated Press.

Tillsammans med djurrättsorganisationen Peta, som arbetar för att stoppa dopning av tävlingshästar, lämnade Tretter in en stämningsansökan hos en domstol i New Jersey på onsdagen. Han anklagar motparterna dels för bedrägeri, dels för brott mot USA:s Rico-lag som instiftats för att motverka korruption i landet.

I ett uttalande efter det positiva dopningsprovet sade sig Robert Bresnahan, som tidigare hade dömts för dopningsbrott, vara "chockad" över utfallet. Kort därefter påträffades dock samma substans hos en annan av hans hästar. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.