Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Från uselt spår utan regn?

Foto: MARIA HOLMÉN
Senaste inteckningen för Roger Walmann i Stochampionatet ordnade Tamla Celeber från liknande läge som Dibaba har på söndag. Blir det favorit i repris för Roger trots att det vankas strålande solsken på Skaraslätten? Foto: MARIA HOLMÉN

Han har gjort det tre gånger tidigare – vunnit Stochampionatet. På söndag står Roger Walmanns hopp till Dibaba som ska försöka kopiera vad Tamla Celeber lyckades med för sju år sedan. Men går det utan regn?

Publicerad:

Roger Walmann är lite i samma situation som för sju år sedan med Tamla Celeber. Kullens drottning fick då nöja sig med andraplatsen i sitt försök och sedan starta från tolftespår i finalen. Det ordnade sig ändå sedan Örjan Kihlström kört iskallt samtidigt som ekipaget både haft lite hjälp av skapligt tempo och en regntung bana. Ledande Nettan Palema och tappra Canaka B.F. i dödens fick ge sig kort före mål. Roger höll sig ändå relativt kall dagarna fram emot finalen och trodde både på sitt träningsupplägg och hästen. Hon var ju kulletta och hade flera gånger tidigare visat sig bäst när det gällde som mest.
– Vi hade flyt med lite körning och regn, men det behövdes från tolftespåret, påminner sig även Roger, som blev lite förvånad när Dibaba förlorade årets försöksheat till Stochampionatet från spets mot Peter Untersteiners Mily.
– Jag trodde att det skulle räcka, men marginalerna är små och jag kan inte vara vara jättebesviken över hästen. Nu kommer jag att testa henne i ett jobb på torsdag (efter pressläggning) med lättare balans, så får vi se hur det fungerar. Hon gick lättare balanserad en gång förra året också, men då flöt det inte helt och hållet. Men det kan ha varit annat som störde henne då och dessutom är hästen nu ett år äldre.

I början av veckan var Roger i en intervju till och med inne på att det kunde bli premiär för barfota runt om i finalen, vilket han nu tycks ha backat ifrån.
– Det blir knappast barfota runt om. Sista 100 meterna upp bakom bilen kan hästen vara besvärlig och med en för lätt balans är risken större att hon rullar över i galopp.
Vilken av Rogers tidigare Stochampionatsvinnare är då Dibaba mest lik? Giant Diablo (2004), Calamara Donna (2009) eller nämnda Tamla Celeber (2011)?
– Det är nog i sådana fall Giant Diablo, även om Dibaba ändå inte är lika hård som häst. Men hon är den starka typen. Tamla Celeber var som vi sagt kulletta, precis som fallet var med Giant Diablo. Den sistnämnda vann åtskilliga storlopp från dödens, bland annat då Stochampionatet.
– Calamara Donna tillhörde topp tre i sin stokull, men kändes inte som någon given vinnare i det årets Stochampionat. Hon var en speedig och lättplacerad typ och en jättefin travare.

Vilken motståndare på söndag har du mest respekt för?
– Jag har respekt för alla som tagit sig till finalen. Vamp Kronos imponerade till exempel och det finns säkert tre, fyra riktigt tuffa motståndare i loppet. Jag har absolut ingen häst som bara är bäst, utan det krävs klaff under loppets gång, säger Walmann.

Det där brukar dock Örjan Kihlström ordna – han har hela sex titlar sedan tidigare. Den senaste kom med just Tamla Celeber och den första med Royaling 1992, också det från bricka tolv! Men väderprognosen inför söndagen talar inte om regn, utan snarare sol och hög värme. Kan det gå från spår elva ändå?

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.