Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Galoppen ratar Jägersro: "Finns andra intressenter"

Foto: Thomas Blomqvist
Kerstin Peterson-Brodda, ordförande i Skånska Travsällskapet. Foto: Thomas Blomqvist

Galoppen hänger inte med till Jägersros nybygge.
I stället satsar galoppen på ett nybygge i Svedala kommun öster om Malmö.
– Vi hade hoppats på ett samarbete men satsningen står inte och faller med det här, säger Kerstin Peterson-Brodda, ordförande i Skånska Travsällskapet.

Publicerad:

I slutet av november i fjol applåderades det friskt på Skånska Travsällskapets stämma då sällskapet röstat ja till att sälja mark för att bygga upp en helt ny arena i anslutning till den nuvarande. Målsättningen från travets sida var att få med sig galoppen.
– Vi tänker oss att galoppen hänger med då vi ser ett hästcentrum framför oss, sade Peterson-Brodda då.

Nybygge i Svedala

Galoppens anhängare var å sin sida inte lika imponerade över processen då.
– Jag fick läsa det här i tidningen – att den försäljning av Jägersro var klar. Det känns lite frustrerande att vi inte fått någon som helst information, sade ordföranden i Skånska Fältrittklubben, Jacqueline Henriksson, då.
Under måndagen berättade Sydsvenskan om galoppens planer: En ny anläggning i Bara, Svedala kommun, vid en av landets exklusiva golfbanor: PGA Sweden National. En avsiktsförklaring har tecknats mellan Svedala kommun, Svensk Galopp och byggföretaget Peab.

"Nyhet, men..."

Kerstin Peterson-Brodda är dock inte nedslagen efter dagens besked.
– Vi hade hoppats på samarbete för att skapa en stor hästanläggning men också känt till att de letade efter egen mark. Att det skulle ske i dag, att platsen var ute i Bara, det var en nyhet – men vi har inte varit omedvetna om deras letande.

"Mer försiktiga"

Hur påverkar det er satsning? Ekonomiskt tapp när arenan inte lär användas lika ofta?
– Absolut, vi tänkte på en del synergieffekter när det handlar om drift och marknadsföring, det är dock inget som diskuterats i detalj. Men det är inte så att vår satsning står och faller med galoppen, däremot kanske vi får vara mer försiktiga i att kalla det för ett hästcentrum. På sikt kanske vi kan samarbeta med andra partners.

Kan träffa avtal med andra partners

Vilka då?
– Inget som jag kan berätta mer ingående nu, men det finns andra intressenter som knackat på dörren och uttryckt en vilja att samarbete med oss.
Handlar det om hästar eller andra branscher?
– Det finns begränsningar i vad man får lov att bygga där ute, det måste vara inom det segment vi själva befinner oss i.

Inga negativa indikationer i arbetet

Ett halvår har gått sedan beslutet klubbades igenom – var befinner man sig i processen nu?
– I slutfasen av miljöprövningen. Förhoppningsvis ska den stå klar senare i sommar och då ska planarbetet ta vid.
Finns det någon instans som kan stoppa planerna?
– Nej, inte som vi har indikationer på nu. Det skulle vara om det funnits några förfärliga miljögifter i marken som skulle ha kostat massor att sanera, men det finns inget som tyder på att vi skulle stöta på patrull nu.

När tas första spadtaget?
– Efter planarbetet vilket, enligt de som kan dessa bitar, tar ungefär två år. Under den tiden arbetar vi med detaljplanen för att ha en sådan klar när planarbetet är färdigt.

Jägersros nya arena planeras att stå klar 2023.
Travronden har sökt Svensk Galopps vd Fredrik Reuterskiöld. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.