Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gatutravet tillbaka i "Hudik"

Foto: Trav Gävleborg
2015 tävlades det vid Kattvikskajen i Hudiksvall. I sommar är gatutravet tillbaka igen. Foto: Trav Gävleborg

Hästar och kuskar – mitt i stan. I sommar blir det travtävlingar i Hudiksvalls centrum på nytt.
– Många i stan har aldrig varit ute på vår bana – då får vi komma till dem i stället, säger Mattias Frick på Hagmyren som arrangerar gatutravet.

Publicerad:

I februari 2015 hölls tävlingar vid Kattvikskajen i centrala Hudiksvall. Evenemanget lockade över tusen åskådare och ungefär lika många dök upp när det sedan tävlades på Drottinggatan de två efterföljande somrarna.

2017 blev det däremot inget gatutrav. Inte heller i fjol, men till sommaren är arrangemanget tillbaka. Det berättar Hagmyrens hästägaransvarige, Mattias Frick, som är drivande i projektet.
– Vi kommer att köra i år igen. Inget datum är spikat, men det blir i mitten av augusti när folk är tillbaka från semestern, säger Frick.
– Anledningen till att blev något de två senaste åren var att vi mer eller mindre tog över banan ideellt. Då hade vi fullt sjå på hemmaplan och först i år känner vi att det finns till och kraft till gatutravet.

Ansökan inskickad till länsstyrelsen

Precis som somrarna 2015 och 2016 ska tävlingarna hållas på Drottninggatan som sträcker sig genom centrala Hudiksvall. En ansökan om att stänga av vägen skickades in till länsstyrelsen i januari. 
– Det är det som tar längst tid. När tillståndet sedan är utfärdat återstår att hitta ett lämpligt datum tillsammans med kommunen, säger Mattias Frick som också berättar att finansieringen av evenemanget ser något annorlunda ut jämfört med tidigare år.
– Nu är travbanan med och betalar. På så vis slipper vi jaga efter sponsorer för att få det att gå ihop ekonomiskt. Det är mycket jobb med sådant annars.

Premiär för ponnytravare

En annan sak som skiljer sig från föregående år är storleken på vissa av hästarna.
– Ponnyklubben har vaknat till liv och vill vara med och synas. Hur vi sedan varvar loppen vet jag inte, säger Mattias Frick.

Hur ser du på att det blir gatutrav inne i stan igen?
– Det ska bli väldigt kul. Vi har ett jättebra läge och får en fantastisk möjlighet att visa upp travsporten för dem som inte har varit på Hagmyren. Att få folk att bli intresserade av hästarna – det är vad det här handlar om, säger Frick och fortsätter:
– Vår bana har funnits sedan 1957, men det finns många i stan som inte ens har varit där. Då kommer vi till dem i stället och visar upp vad vi har. Vi hoppas locka både små till travskolan och stora till att spela och köpa in sig i andelshästar.

Lyckades de tidigare upplagorna öka intresset?
– Jag tycker det. Jag ska inte säga att man ser massa nytt folk varje travdag, men vi håller en bra nivå på de stora dagarna. Om det här leder till att vi får nya besökare som kommer ett par gånger om året har vi lyckats.

Vad räknar ni med för publiksiffra i år?
– Vi hade omkring 1 500 personer på kajen. Dit har vi inte nått efter det, men jag hoppas att vi kan göra det den här gången.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.