Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Häcklöparen blev travtränare

Foto: Micke Gustafsson/TR Bild
Queer Fish och Magnus Träff under elitloppshelgen i fjol. Foto: Micke Gustafsson/TR Bild

För 20 år sedan var han en av de bästa i Sverige på 400 meter häck. Nu är han på väg att bli professionell travtränare.
– När det gäller träningsfilosofin tar jag mycket från humanidrotten till travet, säger Magnus Träff.

Publicerad:

Årets proffstränarkurs på Wången lockade 15 blivande travtränare. En av dem är amatörtränaren Magnus Träff från Bollnäs. Visserligen hade pappa Kalle hästar hemma på gården då Magnus växte upp. Hästintresset väcktes men låg i dvala från det att pappa lade ned rörelsen. I stället var det friidrotten som tog upp hans lediga tid. – Ja, jag satsade rejält på friidrotten och då framför allt på 400 meter häck. Jag var faktiskt sexa i Sverige. När det gäller hästarna tyckte jag väl att det var kul att köra lite ibland, men det var inte mycket mer än så.

Nya karriären inleddes i Enköping

Intresset för hästarna stegrades efter hand och när Magnus lade spikskorna på hyllan bestämde han sig för att satsa på travet. Han flyttade till Enköping och började jobba i ett stort amatörstall.
– Min före detta klasskamrat Patrick Hedqvist jobbade som försteman i stallet och jag lärde mig mycket där. Lisbeth Bor-Hugosson som drev stallet var också veterinär så det var lärorikt.

Han köpte med sig hästen Pension Dream och flyttade hem till Bollnäs för att satsa som amatör.
– Första hästarna som jag hade var rätt kassa. Men jag lärde mig mycket. Efter några år gick jag från två hästar till åtta och jag fick offra dubbelgaraget och bygga om de till stallplatser, säger Magnus och skrattar.

Internetauktionen förändrade allt

Framgångsrikaste hästen var Ivarsqvick. När han fick testa monté kom det stora genombrottet och han blev SM-vinnare i monté 2011 samt det vinstrikaste kallblodet i monté 2013.
– Det är klart att han var viktigt och det som var extra roligt var att jag hade honom hela vägen från föl.

Men så kom den där dagen då han och brorsan Andreas satt framför datorn och tittade på en internetauktion. Det skulle visa sig bli den viktigaste dagen i Magnus Träffs travliv. Han hade fått syn på en fyraåring efter Varenne som han ville bjuda på. Magnus hade högsta budet och affären blev ett faktum. Hästens namn var Queer Fish.
– Jag betalade 55.000 kronor för honom och det var mycket pengar för mig. Men det skulle visa sig vara den bästa hästaffären som jag har gjort. Stefan Hultman hade en gång valt ut Queer Fish och stammen var fantastiskt bra. Förutsättningarna fanns i alla fall, säger Magnus Träff och skrattar.

"Att bli inbjuden till Lotterian var enormt"

I dag är Queer Fish nio år, har 2,7 miljoner kronor på kontot och har vunnit många V75-segrar.
– Ibland får man nästan nypa sig i armen då man tänker på allt man har fått vara med om. Särskilt den dagen då vi blev inbjudna till Lotterian i Italien. Att ha en häst som de tyckte skulle platsa där kändes enormt.

I takt med framgångarna började det också att komma in bud från köpare. Det högsta budet var på närmare två miljoner kronor.
– Det är klart att det har varit fina bud och vi har diskuterat fram och tillbaka. Det är ju två delägare av honom som köpt in sig efter hand. Men vi kom överens om att inte sälja. Vi har fått vara med om så mycket med den här hästen och han är en fantastisk individ. Som det känns nu kommer han alltid att bo kvar på gården.

Åtta hästar på listan

Nu är det inte bara Queer Fish som håller i gång stallet. Magnus har åtta hästar på träningslistan och Survival Kit, Sugar Daddy och Twinkle Kronos springer in fina pengar.
– Det ser rätt bra ut och nu är det bara att hoppas på att jag får in hästägare som vill satsa på unghästar. Jag var på Kriterieauktionen och hade prickat för tre hästar. De blev tre av de dyraste till slut och jag hade inte råd med dem, berättar Magnus.

Just nu letar han efter en ny gård i Hälsingland där han vill fortsätta sin tränarrörelse. 
– Visionen är att ha ett stort stall, men inte överdrivet stort. Jag skulle kunna tänka mig 25–30 hästar för att kunna behålla det koncept som jag har idag.

Varför ska man lämna häst i träning hos dig?
– Jag tycker som sagt att vi har ett koncept som bevisligen fungerar. Vi ger hästarna en väldig grund och vi får sunda hästar som klarar av att tävla länge tack var det. Jag har tagit med mig mycket att träningsfilosofin från humanidrotten och min egen idrottskarriär. Dessutom har vi runda och välmående hästar i vårt stall.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.