Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Handbollsduons uppfödning jagar finalseger i Neapel

Foto: ALN
Magnus Jernemyrs och Johan Sjöstrands uppfödning Axl Rose startar i söndagens penningstinna final i Neapel. Till start kommer även Björn Goops Amelie Grif. Foto: ALN

Magnus Jernemyr och Johan Sjöstrand har fått en utmärkt start på sin uppfödarsatsning. På söndag startar handbollsspelarnas Axl Rose i Gran Premio Mipaaft Allevamento i Neapel. I potten finns hela 440.000 euro.

Publicerad:

Tvååringsloppet föddes i år genom en sammanslagning av den italienska uppfödningslöpningen, Gran Premio Allevatori, och ett annat grupp I-lopp. För två helger sedan kördes fyra uttagningslopp på fyra olika banor och då blev tolv hästar klara för söndagens final.

En av dem är alltså blåblodige Axl Rose. Hingsten är efter Love You och undan Linda di Casei som travade in närmare åtta miljoner kronor och som köptes av Magnus Jernemyr och Johan Sjöstrand när hon var dräktig med Axl Rose.
– När vi tog henne till Sverige bestämde vi att vi skulle sälja fölet. Tanken var att göra det på auktion, men då hörde de av sig från Italien, berättar Magnus Jernemyr.
– Linda är väldigt stor där nere. Hon är en av de bästa märrarna som de har haft och intresset för hennes avkomma var väldigt stort därifrån. Till slut gav vi med oss och sålde till en hästägare som vi visste skulle sätta hästen hos Alessandro Gocciadoro om den var bra.

Övertygade i försöket

Och så blev det. Den 2 november debuterade Axl Rose för Gocciadoro genom att vinna överlägset på 1.15,6 över 2.100 meter.

Starten därefter var uttagningsloppet till söndagens stora final och även då visade sig hingsten var huvudet högre än konkurrenterna. Axl Rose vann enkelt från ledningen på 1.15,1 i ett för dagen regnigt Neapel.
– De hyvlade banan och den blev tydligen stenhård. Men han hanterade det väl. Han gick ifrån på ett bra sätt. Han har gjort två starter för Gocciadoro nu och imponerat. Det har varit i linje med rapporterna om träningsjobben som varit väldigt positiva, säger Magnus Jernemyr.

Vad har ni fått för intryck av den italienska travsporten?
– Som sagt, det mesta är nytt för oss, men vi har ett väldigt bra bollplank i Antonio Carraretto som är uppfödare till Kronos-hästarna. Man hör ju om vissa som inte får sina prispengar, men vi har bara positiva upplevelser därifrån.

Satsar hårt på uppfödning

Magnus Jernemyr och Johan Sjöstrand har länge ägt travhästar tillsammans och sedan en tid tillbaka satsar de tidigare landslagskollegorna nu allt hårdare på uppfödning.

Meriterade ston som Prowess Kronos och nämnda Linda di Casei har redan lämnat flera avkommor och till avel går nu italienska Violet Effe och V75-vinnaren Dealwithakiss som nyligen avslutade sin tävlingskarriär.
– Vi har valt att göra den satsningen och det känns jättekul. Jag måste säga att det är nästan lika roligt att följa hästarna som uppfödare. Det kommer att vara lika nervöst när Axl Rose springer på söndag som när Dealwithakiss tävlade, säger Jernemyr.

Vad har du för förhoppningar?
– Jag kan inte de andra hästarna, men det var några andra som också imponerade i försöken. Men Gocciadoro ryckte ingenting i uttagningsloppet och det fanns gott om krafter kvar i Axl Rose i mål. Han blir säkert spelad bland de tre och det hoppas vi väl att han ska kunna vara. Tyvärr kör inte Gocciadoro honom i finalen eftersom han kvalade in en annan häst som han också äger.

Kommer ni att vara på plats i Neapel?
– Dessvärre inte. Det var meningen att vi skulle åka ner, men Johan spelar ju handboll i Tyskland och det var omöjligt för honom att komma loss.

Till sist: Vem av er döpte hästen efter sångaren i Guns N'Roses?
– Det får Johan stå för. Han har ju ena armen full av Guns N'Roses-tatureringar och även om jag också gillar dem kan jag inte säga att jag är lika fanatisk. Men det passade bra och vi stannade kvar på det temat till Lindas andra avkomma. Hon heter You Could Be Mine efter en av låt av Guns N'Roses.

FAKTA

Gran Premio Mipaaft Allevamento

Gran Premio Mipaaft Allevamento körs i Neapel söndagen den 9 december. Distansen är  2.100 meter och i den samlade prispotten finns 440.000 euro. Med i finalen finns förutom Axl Rose även Amelie Grif som tränas av Björn Goop.

Startlista (häst–tränare)
1. Granon Vedaquais – Philippe Allaire
2. Acciaio – Alessandro Gocciadoro
3. Axl Rose – Alessandro Gocciadoro
4. Alouette – Edoardo Baldi
5. Adel dei Veltri – Santo Mollo
6. Atomica Fas – Michele di Maro
7. Amelie Grif – Björn Goop
8. Amour a Belle – Giuseppe Tutino
9. Aladin Effe – Gennaro Casillo
10. Amancio – Afrim Shmidra
11. Anita Roc – Tiberio Cecere
12. Antony Leone – Sabato Bevilacqua

Resultat i uttagningsloppen
Milano: 1) Granon Vedaquais, 2) Adel dei Veltri, 3) Anita Roc
Modena: 1) Aloutte, 2) Amelie Grif, 3) Aladin Effe
Neapel: 1) Axl Rose, 2) Atomica Fas, 3) Antony Leone
Rom: 1) Acciaio, 2) Amour a Belle, 3) Amancio

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.