Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Har tappat över 400 ryttare

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Emilia Leo. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Det är kris inom montén. Sporten har gått från 619 till 219 licenserade ryttare på sju år. En dramatisk nedgång med 400 ryttare. I år har dessutom antalet ryttare minskat med ytterligare 20 procent – från 219 till 164.

Publicerad:

Orsaken till krisen, enligt ryttarna, är fystestet som infördes för två år sedan. Ett test med bland annat löpning över tre kilometer på 15 minuter eller bättre.
– Jag skadade knät i en montéolycka för två år sedan och läkarna har förbjudit mig att träna löpning så det blev ingen licens i år. Tråkigt eftersom jag väldigt gärna hade velat rida mina egna hästar i lopp, säger Joanna Strandberg.

Hon har amatörlicens i Halmstad och kör sulkylopp. Strandberg jobbar som sjuksköterska och tränar tre hästar på fritiden.

Kim Boström, lärling hos Jan-Olov Persson, är ännu en ryttare som valt att inte fortsätta inom montén. Hon har legat på runt 30 lopp per år i sadeln.
– Jag har ledsnat och fystestet är en bidragande orsak. Det krävs att man tränar för att klara löpningen och vem har tid och ork för det? Det är ju snarare skadligt att börja tokträna ett par månader innan nyår, då kan man verkligen skada sig. Nej, gör om testet, stryk löpningen och hitta alternativ. Och ryttare ska inte behöva göra ett test varje år om man rider 30–50 lopp per år, det räcker och visar att man har god fysik, säger Kim Boström.

Sverigeettan Emilia Leo har varit kritisk till framför allt löpningen under fystestet. Leo har ridit över ett hundra lopp de senaste åren.
– Jag gjorde testet i Gävle, men det var med stor vånda. Jag klarade det, men det var sista gången jag gjorde testet, hoppas jag. Ett fystest är okej, framför allt för dem som tagit ny licens. Men det måste vara utformat för svenska ryttare. Inte efter jockeyer inom galoppen som det är nu. Montésporten är fortfarande ny i Sverige, bara 10–15 år och ST måste anpassa reglerna efter det och hitta en egen modell, anser Emilia Leo.

Montésporten kommer från Frankrike och tog sin början för över 150 år sedan. Den infördes på allvar i Sverige 2004. Svensk Travsport (ST) ville rekrytera nya till travsporten, främst unga tjejer. Sadelsporten skulle vara en bra väg in i travet och den var väldigt populär till en början med över 600 licenser.

Men från och med 2013 har ett stort antal alltså flytt sporten och den negativa spiralen fortsätter.
– Vi har ju tappat bredden av ryttare. Nu har det blivit 10–20 stycken som rider de flesta loppen, så var det inte tänkt. Nu är det bara drygt 160 som har licens, även om det kanske tillkommer någon under sommaren. Jag tror vi var tre stycken som gjorde testet i Gävle. Det är inte alls bra, säger Emilia Leo.

Jan Hellstedt, med licens på Vaggeryd, är den proffstränare som tävlat mest i monté.
– För mig är ett test okej men det är fyrkantigt utformat och borde ses över så att det passar montésporten bättre, säger han.

I Norge har man drabbats av samma stora nedgång av montéryttare. Antalet är nu nere på endast 120 ryttare. Norges travförbund DNT har tidigare beslutat om samma obligatoriska fystest som i Sverige.

FAKTA

Nedgången i siffror

  • 2012 – 619 montélicenser.
  • 2013 – 590 montélicenser.
  • 2014 – 370 montélicenser.
  • 2015 – 360 montélicenser.
  • 2016 – 319 montélicenser.
  • 2017 – 238 montélicenser.
  • 2018 – 219 montélicenser.
  • 2019 – 164 montélicenser.

Fotnot 1: Inför 2014 ställdes krav på att man skulle ha minst två aktiviteter de senaste två åren för att fortsatt få ha montélicens.

Fotnot 2: Inför 2017 infördes fystestet för alla som red färre än 15 lopp per år.

Fotnot 3: Inför 2018 infördes fystest för samtliga montéryttare.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.