Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Inför spelutredningen: Hans Ljungkvist hoppfull

Foto: ANNA PERSSON/TRAVRONDEN
ST:s ordförande Hans Ljungkvist är förhoppningsfull inför den nya spelutredningen som presenteras på fredag. Foto: ANNA PERSSON/TRAVRONDEN

Förväntningarna från Svensk Travsport på spelutredningen som läggs fram på fredag är utomordentligt stora. Med hästsporten med i en omreglerad spelmarknad kommer sportens resurser att fördubblas. Enligt Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist går det inte att fortsätta som idag om sporten långsiktigt ska överleva.

Publicerad:

– Den nuvarande situationen är omöjlig att leva med långsiktigt. Hästsporten kommer inte att klara sig med nuvarande beskattning och konkurrensen från spelbolag med helt andra villkor som kommer att bli tuffare och tuffare.
– Därför måste travet och galoppen omfattas av det nya licenssystemet så att ATG kan arbeta på samma villkor som alla andra. Det ramverk som läggs fram måste vara utformat så att vi kan säkra försörjningen av trav- och galoppsporten i framtiden. Får vi det har vi goda förutsättningar att leva på egna meriter, säger Hans Ljungkvist.
Han är ganska hoppfull inför fredagen när enmansutredaren Håkan Hallstedt lägger fram sitt förslag. En skattesats på överskottet på 20 procent istället för de 35 som ATG betalar idag skulle betyda cirka 600 miljoner i minskad skatt. Blir sedan de 300 miljoner som ska delas ut ”Pokalåret” 2018 den nivåhöjning som utlovats skulle alltså travet och galoppen ha ungefär 900 miljoner mer jämfört med idag från 2019 då den omreglerade spelmarknaden antas träda i kraft.
Till det kan man lägga den avgift som ST:s ledning hoppas att de spelbolag som har licens i Sverige ska vara skyldiga att betala för att arrangera spel på trav och galopp. Dessutom ska ATG:s intäkter öka när bolaget får möjlighet att arrangera spel på annat än hästar i Sverige och internationellt. ATG-kunderna ska inte behöva gå till ett annat spelbolag när de vi spela på annat, vilket undersökningarna visar att de gör i stor utsträckning.
– Det skulle ge fantastiska möjligheter för ATG utan att staten förlorar. Visserligen blir det en skattesänkning för oss, men totalt sett får staten in mer pengar när de idag oreglerade bolagen kommer in i licenssystemet, säger Hans Ljungkvist.
Vid en första anblick kan det alltså se ut som om det är guld och gröna skogar som väntar för hästsporten framöver. Men det finns många hinder på vägen innan de nya pengarna är på plats.
Först återbetalningsgraden. För att få med så många oreglerade spelbolag som möjligt i ett licenssystem måste återbetalningsgraden till spelarna vara högre än det ATG levererar idag.
För V75 går 65 procent av de spelade pengarna tillbaka till spelarna, för vinnare och plats 80 procent. Bolagen som huserar från Malta och annorstädes ligger för det mesta långt över 90 procent i återbetalning.
Svensk Travsport hoppas därför på fast återbetalningsgrad för olika spel med oförändrade procentsatser på den omreglerade spelmarknaden. Det är det dock lite som talar för. Hans Ljungkvist är därför noga med att betona fler faktorer än återbetalningsgraden.
– För spelarna är det också viktigt med tillgänglighet och poolernas storlek i skicklighetsspel som V75. Men visst kommer vi att utsättas för ökad konkurrens.
Fasta odds kan också bli ett orosmoment. För spelutredare Hallstedt kan det vara viktigt att tillåta fasta odds eftersom många av de spelbolag han vill ha in på den svenska licensmarknaden opererar med det idag. Travet och galoppen i Sverige ser en stor fara med fasta odds.
– Det har att göra med sportens trovärdighet. Vi har sett hur fasta odds har ökat incitamentet för fixade matcher. Det skulle det kunna göra inom travet också, säger Hans Ljungkvist.
– Vi har försökt tala om för utredaren att vi har världens högsta spel på hästar per capita i världen och att det beror på det förtroende vi har. Vi vill inte ha ett system som öppnar upp för spelskandaler som skadar hästsporten.
Hans Ljungkvist har dock förståelse för att Håkan Hallstedt vill få med så många bolag som möjligt och tror att det går att hitta lösningar med krav på djurskydd och övervakning så att det blir svårt att fixa lopp inom travet och galoppen.
Frågan är då varför spelbolagen ska söka licens i Sverige, ingå i ett reglerat system och betala 20 procent i skatt när de kan sitta kvar på Malta sätta sina egna regler och betala en procent i skatt?
– Det jag får höra från de bolagsledningar jag träffar är att det inte är hållbart i längden. De är börsnoterade, de har svenska pensionsfonder som delägare. Därför säger de att de ska söka licens om det blir rimliga villkor, svarar Hans Ljungkvist.
Fortfarande är det långt ifrån säkert att hästsporten verkligen kommer med i en omreglerad spelmarknad. Även om Håkan Hallstedt föreslår det på fredag kan mycket förändras i den politiska process som tar vid.
Det är inte alls osannolikt att finansdepartementet med finansminister Magdalena Andersson i spetsen kommer att fram till att det fungerar ganska bra som det är med dagens system. Hon får en bit över en miljard varje år från travet och galoppen. Det verkar ju gå bra när ST och Svensk Galopp lovat ut 300 miljoner till 2018. Då kan det väl inte vara så illa kan Magdalena Andersson mycket väl komma att resonera.
– Vi kommer att göra allt för att påminna om hur sporten tappade en miljard 2012 och 2013, hur vi har gjort besparingar på 200 miljoner och inte höjt medlen till sporten särskilt mycket de senaste åren. Vi har hållit igen i tre, fyra års tid. Våra anläggningar har stått och förfallit i 20 års tid. Det måste man ha i minne när man talar om pokalårspengarna, säger Hans Ljungkvist.
Han har tidigare talat om vikten av Plan B om hästsporten inte skulle vara med i den omreglerade spelmarknaden. Att ST och Svensk Galopp då måste starta ett eget bolag på Malta. Men inför fredagens presentation ligger han lågt med det budskapet.
– Jag vill inte i det här läget kommentera vad vi måste göra om hästarna inte skulle vara med. Jag hoppas på ett bra förslag från Håkan Hallstedt och får återkomma om det visar sig att det är något annat som läggs fram.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.