Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Ingen av Billards hästar bjuds in till Elitloppet”

Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75
Anders Malmrot kommer att följa söndagens franska sprinterdrabbning med stort intresse. Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75

Två hästar är redan inbjudna till Elitloppet. I helgen kan det bli ytterligare namn klara när Grand Critérium de Vitesse avgörs
i Cagnes-sur-Mer.
– Ur ett elitloppshänseende tycker jag att det blev ett väldigt bra lopp, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Publicerad:

2017 fick Timoko en elitloppsinbjudan av Solvallas dåvarande sportchef Markus Myron. Detta efter segern i Grand Critérium de Vitesse. Anders Malmrot, som övertog posten som sportchef på Solvalla i januari, har redan bjudit in två hästar till Elitloppet och kommer att följa sprinterloppet i Cagnes-sur-Mer på plats med största intresse.
– Jag har hoppats mycket på Bold Eagle och jag vill gärna se att hästarna jag har i åtanke inför Elitloppet inte möts för många gånger inför sista helgen i maj. Ur ett elitloppshänseende tycker jag att det blev ett väldigt bra lopp och jag hoppas få se en riktigt bra Bold Eagle på söndag. Sedan gör Bird Parker en intressant start över kort distans. Det är saker som drar till sig mitt intresse, säger Anders Malmrot.

Förutom den nyss nämnda duon kommer även Billie de Montfort och Anna Mix till start. Den senare med Björn Goop i sulkyn.
– Bakom de två vi pratat om finns det flera hästar som varit bra på Vincennes i vinter och det finns flera hästar som är intressanta till våra storlopp, men för vilket av loppen de passar in i är för tidigt att säga nu.

Förutom att Björn Goop kör Anna Mix har även Jörgen Westholm anmält Apollon de Kacy till loppet. I övrigt blir det svalt med svenska hästar i årets upplaga.
– Det kan tyvärr bli så när våra topphästar varit med i Paris under hela vintern. Det sliter mycket och de behöver en återhämtningsperiod och jag tycker inte att det är något konstigt med det. Förhoppningsvis laddas de hästarna upp för fullt inför maj. Apollon de Kacy var nere och testade mot de allra bästa senast och gjorde det bra. Det är en häst jag gärna ser i Harper Hanovers lopp.

2016 fastnade Fabrice Souloys Un Mec d'Heripre i ett dopingprov efter Elitloppet. Un Mec d'Heripre, och många av Souloys andra hästar, flyttades till Souloys svåger Philippe Billard kort därefter. Många ser Billard som Souloys målvakt och att det fortfarande är Souloy som tränar hästarna. Bland annat sade DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer följande till Travronden i en intervju i höstas: "Det som bekymrar mig däremot, det är att vi i Frankrike ser hur Fabrice Souloy tränar häst, genom Philippe Billards namn."

Philippe Billard kommer att vara den tränare med flest hästar i Grand Critérium de Vitesse i år, men oavsett hur de presterar är ingen av hans adepter intressanta för Solvallas sportchef.
– Nej, jag kommer inte att bjuda in någon häst tränad av Billard.

I slutet av januari släppte Anders Malmrot en stor nyhet kring Elitloppet. I år kommer loppet att köras med uteslutande unika ekipage. En nyhet som tagits emot bra enligt Malmrot.
– Det känns som att det sjunkit in hos de aktiva och jag har inte stött på något negativt överhuvudtaget. Det känns jättebra och blir spännande att testa det här upplägget i år.

Kan det bli tal om fler nyheter inför elitloppshelgen?
– Vi har höjt upp förstapriset i Speedracet från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Sedan kommer vi även att lägga Gymnasieutmaningen på fredagen i samma nivå som övriga lopp den tävlingsdagen. Det leder förhoppningsvis till att kuskarna där får chansen bakom ännu bättre hästar.

FAKTA

Startlista: Grand Critérium de Vitesse,

1.609 meter autostart.
1. Bold Eagle – Franck Nivard
2. Cash Gamble – David Baekkert
3. Une Serenade – Serge Peltier
4. Anna Mix – Björn Goop
5. Billie de Montfort – Nicolas Ensch
6. Timone Ek – Enrico Bellei
7. Apollon de Kacy – Jörgen Westholm
8. Bird Parker – Jean Philippe Monclin
9. Dijon – Romain Derieux
10. Sharon Gar – Roberto Andreghetti
11. Titty Jepson – Alexandre Abrivard
12. Comete Darche – Junior Guelpa
13. Dreammoko – Gabriele Gelormini

Samlad prissumma: 200.000 euro.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.