Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Jag är besviken på Överdomstolen"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Efterspelet kring domsluten i Derbyt har lett till att Jan Törnqvist tagit timeout. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Överdomstolen körde över Jägersros domarkår och friade Adrian Kolgjini och Björn Goop för deras drivningsförseelser i Derbyt. Nu kommer konsekvenserna: riksdomare Jan Törnqvist tar timeout – och domarbas Staffan Falk ryter ifrån.
– Jag tycker inte bilderna motsäger att deras bedömning är korrekt, säger Falk.

Publicerad:

Måldomarnämnden på Jägersro tilldömde Adrian Kolgjini och Björn Goop vardera 40.000 kronor i böter och fem (Adrian) respektive tre (Björn) dagars avstängning efter Derbyt då nämnden ansåg att duon utfört regelvidrig drivning. Båda två överklagade domen, något som går att göra om boten överstiger 3.000 kronor, och överdomstolen valde också att fria båda.

Som en konsekvens av det hela valde måldomare Jan Törnqvist att ta time-out, något tidningen Sulkysport var först att rapportera om.
– Jag har ett civilt jobb också och efter att ha dömt nio V75-omgångar på en och en halv månad har det börjat kännas slitigt med att vara riksdomare också. Så kom dessutom de här två överklagandena från derbyhelgen som gick igenom. Då bestämde jag mig för att ta en paus. Det här är ju en djurskyddsfråga. Petar ST:s överdomstol i hur vi i måldomartornen bedriver djurskyddsarbetet och har en strikt juridisk attityd – alltså att syns det inte tillräckligt tydligt på filmerna så ”har det inte hänt” – blir det här svårt att hantera, sade Jan Törnqvist till Sulkysport.

Svensk Travsports domarbas Staffan Falk stöttar Jan Törnqvist.
– Jag är besviken på att Överdomstolen ifrågasätter domarnas beslut och att de inte ser det domarna ser. Jag ställer mig bakom domarnas beslut, jag tycker inte bilderna motsäger att deras bedömning är korrekt, säger Staffan Falk.

I besluten väger Överdomstolen bland annat in kvaliteten på de videoklipp som visas, att de helt enkelt inte håller tillräckligt god kvalité för att man ska kunna göra en säker bedömning.
– Vi har en läxa att lära, det medger jag. När det kommer till bilderna som Överdomstolen får ta del av: de måste bli bättre. Tyvärr har kvaliteten blivit sämre efter att de skickats via mail, och det måste säkerställas att så inte är fallet framöver, säger Falk.

I besluten från Överdomstolen går det att läsa följande: "Även om det föreligger visst fog för måldomarnämndens bedömning, är det enligt överdomstolens uppfattning inte med tillräcklig grad av säkerhet utrett att Kolgjinis drivning var oreglementsenlig på sätt som måldomarnämnden funnit."

Sportchefen: Fungerar väl

Petter Johansson är sportchef på Svensk Travsport om kommenterar Överdomstolens beslut via mejl.

Är det rimligt att Överdomstolen skall vara helt säker på att en förseelse har begåtts för att man skall fastslå bestraffningen?
– Nej, det är det inte. Är Överdomstolen säker på att måldomarnämnden har gjort en korrekt bedömning så skall de fastslå bestraffningen. Anser de att det är en 50/50 situation så skall de besluta i den överklagandes favör och självklart gäller detsamma om det viktar över till den överklagandes favör. Viktar det över till den överklagandes nackdel ska bestraffningen fastställas, skriver Petter Johansson.

Anser du att Överdomstolen genomför/kan genomföra ett lika bra beslut som domarna som är på plats på banan?
– Det beror på vilken typ av situation, vissa situationer får man säkert en bättre känsla för ”live” medans andra skaffar man sig en tydligare bild av efter att man har granskat bilder och haft samtal med berörda parter. Överdomstolen och våra funktionärer har oftast samsyn gällande bedömningar

Vad tycker du om Svensk Travsports rättssystem gällande överklagningar?
– Överlag så anser jag att det fungerar väl. Det är bra med funktionärer på plats som följer loppen live, samtidigt som det finns tillgång till filmer, där funktionärerna kan kontrollera aktuella situationer utifrån olika inspelningar, vilket är nödvändigt. Det är också viktigt att aktiva i travsporten känner att de blir rättvist bedömda och känner de att så inte är fallet så är det bra att man kan ompröva besluten i en andra instans som Överdomstolen. Frågan om gränserna för när man kan överklaga ett domslut har diskuterats många gånger, men än så länge gäller att det ska vara böter à 3.000 kronor eller mer,  eller avstängningar som överstiger 21 dagar för att man ska få överklaga.

Anser du att 50/50 i ditt första svar, är en bra nivå? I andra sporter som kommer upp i huvudet gäller domarens beslut så länge motsatsen inte är 100 procent bevisad.
– I grund och botten är det en förlängning av instruktionerna till måldomarnämnderna, även i ett första skede skall nämnden vid 50/50 fria istället för att fälla. I travsporten har man rätt att överklaga vissa bestraffningar, vilket inte är kutym i andra sporter, förutom vid disciplinära ärenden. Travsporten är olik många andra idrotter, så en jämförelse blir svår. Vi har till exempel möjligheten att bestraffa efter det att loppen har gått i mål, medans i de flesta andra sporter tar man beslut under pågående match.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.