Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Jag har inte orkat svara"

Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

Under gårdagen rapporterade Travronden om det sabotage som drabbade Gaute Lura och Emil Fame inför Bergens travtävlingar.
Nu har ett dygn gått – och Gaute Lura är fortsatt nedstämd.

Publicerad:

På torsdagen blev Emil Fame och Gaute Lura drabbade för ett sabotage. Någon okänd person hade spikat in tre sömmar i hästens hovar, varav en direkt in i strålen i ena bakhoven. Hästen var storfavorit till torsdagskvällens tävlingar, men ströks av förklarliga skäl.
– Nu har ett dygn gått, men jag kan fortfarande inte förstå hur man kan vara så kallblodig. Jag förstår inte hur en människa kan vara så ond, att skada någon som är försvarslös. Det gör att jag mår otroligt dåligt, jag lider å det grövsta med Emil, säger Lura.
Emil Fame skjutsades till djursjukhuset under gårdagen och han är nu opererad.
– De gick in i såret i strålen och kollade hur djupt det gått. Det har gått till böjsenan, men prognosen för det är okej. Vad man däremot är oroliga över är ifall något smuts/bakterie förts in med sömmen. De har gjort allt i sin makt för att desinficera, allt ifrån saltlösning, läkarsprit och antibiotika.

"Otroligt tacksam"
Nu står Emil Fame med boxvila, men Gaute Lura ska tillbaka till veterinären under söndagen.
– Då ska vi byta bandage och då kan de också komma med ytterligare lite besked kring hur läkningen går. Huruvida någon bakterie är kvar i hoven kan däremot dyka upp om månader, så det är en oro man kommer få bära med sig länge.
Gaute Lura är väldigt nedstämd. Han har haft ett hektiskt dygn, där mycket tankar farit runt i huvudet.
– Jag vill verkligen börja med att säga att jag är otroligt tacksam gentemot alla som visat omtanke. Jag är väldigt glad att vara en del av travfamiljen, en familj som verkligen älskar djur. Väldigt mycket media har ringt, men jag har inte orkat svara. Det här har tagit hårt på mig. Att det just är Emil Fame också, som är världens underbaraste... Hästen är en sådan som söker kärlek. När han lutade huvudet mot min kropp i dag blev det otroligt känslosamt. Det märks på honom att han förstår att någonting hänt och han både vill ha, och vill ge tröst. Han går på kraftiga smärtstillande så ont har han inte, men i och med att han är så klok syns det i hans ögon ändå.

"Fem timmars sömn"
Hur han själv går vidare finns det bara ett svar på, i alla fall om han får svara själv.
– Det är jobb. Jag hinner ingenting annat, även om det inte blivit mer än fem timmars sömn senaste två veckorna i och med mammas död också. Jag har hållit på med det här i 30 år och har aldrig varit med om något så illa som detta, men jag får hoppas att det stämmer, det ordspråket säger. "Det som inte dödar oss gör oss starkare".
Händelsen är polisanmäld och DNT har även startat en utredning.
– Någonting från Bergen Travpark hade jag däremot inte hört, fram tills dess jag åkte dit och berättade kring det hela. Jag lägger däremot inga värderingar kring det, jag förstår att det varit jobbigt för dem också i och med alla journalister som ringt. Jag bara hoppas att det här får en lösning. Den personen som gjort detta ska inte få gå fri, avslutar Lura.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.